Blogi

Neitokakadunäyttely lemmikkimessuilla

  9.10.2022

Tampereella järjestettiin lemmikkimessut 8-9.10.2022. Lauantaina 8.10 järjestettiin Kaijuleiden toimesta myös neitokakadunäyttely jossa olin tuomarina. Tuomarina oli minun lisäksi myös Ville Toivonen.

Aamu alkoi hiukan hektisesti, koska näyttelyn piti alkaa klo 12 ja heräsin itse siinä vähän yhdentoista jälkeen. Tuli hiukan kiire paikalle ja kaikenlisäksi kaatosade yllätti ja Ember hiukan kastui matkalla messuille. Näyttelyyn osallistui kolme kasvattiani. Ember (TeraNymphicus’s Ember restored), Keegan (TeraNymphicus’s Maneater) & Sephiroth (TeraNymphicus’s One winged angel). Lisäksi oli muita lintuja tietenkin. Näyttely meni hienosti, arvostelu oli taas aikaa vievää, mutta ihan hauskaa. Saatiin messuille myös yleisön suosikki äänestys joka keräsi todella paljon ääniä. Omat kasvattini voittivat hurjan määrän palkintoja. Tälläkin kertaa 24pets oli mukana sponsoroimassa näyttelyä, niin saatiin myös kivoja palkintoja pystien ja ruusukkeiden lisäksi. Omat kasvattini sijoittuvat seuraavasti:

TeraNymphicus's Ember restored

Luokkavoittaja: 3
Best in show: 5
Yleisön suosikki

TeraNymphicus's Maneater

Luokkavoittaja: 1
Best in show: 4

TeraNymphicus's One Winged Angel

Luokkavoittaja: 2
Best in show: 2
Kunniamaininta: Pää
Tuomarin suosikki

Nugetti ei selvinnyt

  17.9.2022

Nugetti oli Thlaylin ja Sen’unin poikanen, jota Sen’un aloitti nyppimään. Otin Nugetin käsinruokintaan ja alku meni ihan hyvin, mutta Nugetin kuvun kanssa oli kovasti ongelmaa. Sama oli käynyt näiden lintujen aiemmalle poikaselle joka menehtyi. Alan epäillä siis jotain rakenteellista vikaa linnuissa, joten tämän parin pesitys loppuu tähän. 

Nugetin kanssa taisteltiin hyvä hetki ja välillä näytti todella lupaavalta, ja välillä taas olin varma pelin olevan menetetty ja silti se vain ponnisteli takaisin. Eilen illalla Nugetin kunto alkoi taas pudota ja yötä kohden se oli taas täysin reagoimaton. Se oksensi ja kouristeli sylissäni ja kuoli käsiini. Mitään en voinut tehdä enää. Kaikkeni olin yrittänyt tämän linnun kanssa ja eläinlääkärissäkin käytiin ja todella spesiaalia hoitoa lintu oli saanut. Nugetilla oli niin suuri ja mahtava luonne ja se jätti aivan valtavan aukon sydämeeni. Ikävä on todella kova.

Muutoksia parvessa

  11.9.2022

Parvessa on tapahtunut kaikenlaisia muutoksia taasen, niin pikainen päivitys tännekkin.

Ensinnäkin O-poikueen poikaset muuttivat uuteen kotiin, mutta Thlayli ja Sen’un munivat vielä yhden munan jonka he sitten hautoivat ja se kuoriutui. Lasken tämän poikasen nyt kuuluvaksi O-poikueeseen. Sen’un päätti sitten maistella tätä poikasta ja samalla meille tuli uusi pesityshäkki ja vanha piti purkaa, niin otin poikasen sitten käsinruokittavaksi. Päätin pitää poikasen itse ja hän sai nimekseen Nugetti. Nugetti on kaunis valkokasvo kaneli harlekiini helmiäinen. Isän nyppimisen johdosta poikasella oli rankempi alku elämässä ja siitä on jäänyt aika pienikokoinen. Se ei haittaa, kun Nugetista jää mahdollisesti vain lemmikki. 

Iosefkan tilanne meni huonommaksi. Se ei enää yhtenä päivänä  jaksanut lentää, koska massa selkeästi painoi sen ilmapusseja. Iosefka piti siis lopettaa, koska kyseessä ei ollut tuhkamuna. Lähetin Iosefkan avattavaksi, jotta selviäisi vielä mikä massan syy oli. Epäilen itse vahvasti jotain munasarjakystaa tai kasvainta. Bright eyes yritti hetken kauheasti huutaa sen perään, mutta pian sen huomio kiinnittyikin Emberiin. Bright eyes seuraa nyt Emberiä kaikkialle. Ihmeellistä kun se ei yleensä tullut lintuhuoneesta ulos, mutta nyt se on täällä olkkarin puolella joka päivä ja istuu päänpäällä kun Ember on olalla. Ihana toki saada se tänne lähemmäs, mutta tahtoisin kyllä kovasti sille vielä uuden puolison. 

Vähän iloisempina uutisina, meille muutti uusi lintu kasvatukseen! Se on Usvan Essee, eli nykyisin Myling, eli Mylperö. Todella kaunis dominoiva hopea pastellikasvo. Aika näyttää millainen luonne pojalla on ja josko hän kelpuuttaisi jonkun parven naaraista itselleen.

Suru uutisia

  9.7.2022

Kasvattaminen ei todellakaan ole helppoa. Vaikka kuinka tekisit parhaasi ja annat linnuille parhaat mahdollisuudet onnistua, on asioita mihin ei silti voi vaikuttaa. O-poikasista keskimmäinen joutui nypityksi ja sen ruokkimista emot välttivät pesästä tulon jälkeen. Poikanen jäi heiveröisemmäksi ja säikähtäessään se pudotti pyrstönsä jonka takia se ei päässyt enää lentämään. Emot täysin hylkäsivät sen. Yritin pelastaa poikasen, mutta se kouristeli sylissäni ja kuoli. Voi olla, että siinä oli aina jotain vikaa, miksi emot sen ylipäätään hylkäsivät. Olen niin surun murtama. Kaksi muuta poikasta vanhemmat hoitivat ja ruokkivat aivan täydellisesti. Harmittaa niin suuresti, että poikanen oli kuitenkin päässyt jo reilusti kriittisimmän ajan ohi ja menehtyi vähän ennen mahdollista luovutusta.

Hyvää taivasmatkaa TeraNymphicus’s Orochi.

O-poikueesta vanhin ja nuorin ovat lähteneet jo omiin koteihinsa. 

Iosefkan kohtaloa olen tässä myös punninnut. Se lentää hyvin, syö hyvin eikä näyttäisi osoittavan suuremmin kivun merkkejä, mutta otin sen kiinni hetki sitten ja tunnustelin. Sillä on edelleen massa alaruumiissa, munaa siltä ei ole koskaan tullut. Mutta en tahtoisi odottaa linnun kanssa siihen, että sen kipu menee mahdollisesti niin pahaksi että se näkyisi selkeästi. Iosefka on aivan ihana ja upea lintu ja siitä irti päästäminen on hyvin vaikea ajatus, mutta uskon, että se olisi kuitenkin reiluinta lintua kohtaan. Bright eyes tarvitsee itselleen puolison Iosefkan mentyä, koska tahdon siltä vielä poikasen itselleni. Todella vaikea ja surkea tilanne tosiaan…

Iosefka sairastaa

  10.6.2022

Huomasin jokusen aikaa sitten, että Iosefka vaikuttaa vähän väsyneemmältä. Olin kyllä aika varma, että se on muninut tai aikoo munia taas jonnekin huoneen nurkkiin. Toissapäivänä kuitenkin Iosefkan hengitys oli muuttunut todella raskaaksi. Se roikotti siipiä eikä jaksanut lentää kunnolla. Soitin eläinlääkäriin ja sain ajan seuraavalle päivälle. Otin illalla linnun kiinni ja tutkin itse vähän läpi ja tunsin selkeän massan linnun alavatsassa. Veikkasin itse kuoretonta munaa eli niin kutsuttua nahkamunaa/tuhkamunaa tai kasvainta. Huoli oli suuri ja Iosefka vaikutti illalla olevan huonossa kunnossa. Aamuun mennessä se oli kuitenkin piristynyt jo vähän ja söi hyvin edelleen. Sitten mentiin eläinlääkäriin.

Lääkärissä lintu tutkittiin, siltä otettiin verinäyte ja se röntgenkuvattiin. Munaa ei näkynyt, mutta nahkamuna ei röntgenissä näy, koska siitä puuttuu tyypillinen kalkkikuori. Tulehdusta linnulla ei ollut. Röntgenissä havaittiin kaksi aktiivista follikkelia, joka viittaisi munien tuotannon lähtevän käyntiin. On siis hyvin mahdollista, että ensimmäinen muna on nahkamuna ja se painaa nyt Iosefkan ilmapussia, joka aiheuttaa raskaan hengityksen ja lentämisen vaikeuden. Toinen vaihtoehto olisi tyrä, joka vaatisi leikkauksen, jossa on huono ennuste. Itse siinä tapauksessa päätyisin lopettamiseen. Iosefka sai nyt viikon aikaa saada joko mahdollisen nahkamunan ulos, jos kyse olisi siitä, olisi ongelma sillä selvä ja hoidettu. Mutta jos munaa ei näy tai kuulu, pääsee Iosefka tuskistaan, en vie sitä leikattavaksi, jonka jälkeen sille pitäisi etsiä vielä uusi koti. Linnulle varmasti helpompi niin, kun lopetuksesta se ei kärsi.

Olen aivan rikki tästä tilanteesta ja toivon nyt parasta, että Iosefka saisi munan puserrettua ulos. Siirsin sen pesityshäkkiin Bright eyessin kanssa. Eläinlääkäri ehdotti, että annan sille pöntön, joka voisi stimuloida lintua munimaan ja täten saada se muna liikkeelle. Illan ja seuraavan aamun Iosefka oli hyvin väsynyt, mutta sillä meni varmasti hetki palautua eilisestä eläinlääkärireissusta. Nyt se vaikuttaa jopa vähän virkeämmältä, ja silminnähden näyttäisi nyt siltä, että massa olisi ehkä jopa vähän liikkunut alaspäin, tai sitten se on vain toiveajattelua. Sen hengitys ei ole nyt niin raskaanoloista ja siivet ovat toisinaan jopa jo pyrstön päällä. Toivotaan nyt parasta pienelle Iosefkalle. Iosefka on tuontilintu hollannista, ja sen kasvattaja kasvatti linnun juuri minua varten. Se on minulle niin tärkeä ja hieno yksilö, en tiedä kuinka tästä menetyksestä palautuisin. 

O poikaset kasvaa!

  5.6.2022

Ei taida olla suurempia täällä tapahtua. Thlayli ja Sen’un pääsivät luvalla pesimään ja saivat neljä munaa, joista kolme kuoriutui. Olen todella ylpeä Sen’unista ja kuinka hienosti se on hoitanut poikasia. Emberiähän se puri siivestä, minkä takia se menetti kokonaisen osan siivestään. Ajattelin, että siitä tulee varmasti nyppijä, mutta nämä poikaset ovat todistaneet asian olevan toisin! Hän on oikein hyvä isä poikasilleen. Poikaset ovat pian sen ikäisiä, että ne tulevat pesästä. Laitan niiden DNA-testit postiin huomenna, niin odotellaan vielä tietoa kahden nuorimmaisen sukupuolista. Poikaset saivat myös viralliset nimensä. 

TeraNymphicus’s One winged angel
6.5.2022 – Valkokasvo-kaneli-harlekiini-helmiäinen – Naaras

TeraNymphicus’s Orochi 
7.5.2022 – Valkokasvo-harlekiini-helmiäinen – ???

TeraNymphicus’s Omenkiller
9.5.2022 – Pastellikasvo/valkokasvo-harlekiini-helmiäinen – ???

Tässä tuorein kuva poikasista