Blogi

Home / Blogi

Undulaatti lapset kasvaa

  4.5.2021

Gachiin ja Ariamis ovat olleet aivan loistavia ensikertalaisia emoja ja pitävät todella hyvää huolta vauvoistaan. Sain poikaset rengastettua kummankin. Todella sotkuisia undulaattilapset ovat. Emot potkivat kaiken kuivikkeen pesästä ulos, ja nyt koko pöntön pohja on aivan likainen. Päädyin laittamaan pohjalle talouspaperin, joka tosin sotkeentuu todella nopeasti sekin. Vaihdan sen nyt päivittäin. Emot onneksi suhtautuvat rauhallisesti vaikka joudunkin paperin päivittäin vaihtamaan. Odotan kummankin olevan pesästä ulkona, enkä koske pesään, jos toinen on sisällä, ihan stressin minimoimiseksi. Seuraavaa kertaa varten koitan keksiä jonkun paremman ratkaisun pesän puhtaana pitämiseen. 

Nyt poikasista alkaa näkymään jo kuinka vanhempi tulee olemaan valkonaamainen ja toinen keltanaamainen. Toinen poikasista näyttäisi olevan mahdollisesti harmaasiipi, joka on todella ihana yllätys. Poikaset saivat nimekseen Cos ja Cosm.

TeraNymphicus's Cos

TeraNymphicus's Cosm

Thlaylilla ja Sen’unilla on pesässä 4 munaa. Mutta en oikein usko pesityksestä tulevan mitään, koska Sen’un ei oikein ymmärrä pesityshäkkiä ja Thlayli on puolestaan hautonut tähän mennessä kokoajan. Eli öisin ja päivisin. Se on pesässä niin tiiviisti ettei pesää pääse pahemmin kurkkimaan tai tarkistamaan munien tilannetta. Jos poikasia tulee, odotan niiden kuoriutuvan lähiaikoina, joten saa nähdä kuinka käy. Usko ei ole kova. Kaikilla linnuilla on myös aikalailla alkanut sulkasato, joten pitää nyt katsoa ketkä pesimään menee seuraavaksi jos kukaan nyt pääsee. Lattialle silti munitaan intensiivisesti, joten pitää pohtia tarkemmin mikä olisi viisainta. 

Harmin paikka

  13.4.2021

Huomasin tänään että Shaman ja Aiwass olivat kumpikin ulkona pesästä, joka on hyvin epätavallista niiltä, koska pari on hautonut munia todella huolellisesti. Kurkkasin pesään ja todella suureksi surukseni huomasin siellä kaksi vastakuoriutunutta poikasta kuolleena. Kummankin kupu oli täysin tyhjä, oletan että poikaset kuolivat aika pian kuoriutumisen jälkeen. Odotin näitä poikasia niin kovin, niin tämä menetys iski todella kurjasti. Valitettavasti kaikki ei aina mene kuten toivottu ja toivotaan että ensikerralla menee paremmin. Päästin parin häkistä ja ne olivat jo pian etsimässä mahdollista pesäpaikkaa huoneesta.

Seuraavaksi olin suunnitellut laittavan Thlaylin ja Sen’unin pesimään, koska pari etsii myös hyvin keskittyneesti pesää. Alunperin piti laittaa Yharnam pesimään sijoituslinnun (TeraNymphicus’s Dark soul) Guaen kanssa. Amy muutti juuri parveen missä Quae asuu, ja Amyn tulo sinne muutti vähän paridynamiikkaa ja mielestäni on parempi, että asiat tasoittuvat sielläpäin. Undulaatit taasen ovat hautoneet todella tunnollisesti, en ole päässyt katsomaan onko pesässä enempää munia, mutta toivotaan tälle parille parempaa pesimisonnea. 

Ihana ihana kevät (not)

  5.4.2021

Kevät on tehnyt tuloaan ja se on saanut linnut entistä innostuneemmiksi pesimisestä. Se oli jo talvella tarpeeksi paha, mutta nyt en enää tiedä mitä tekisin. Nyt valehtelematta jokainen pari, neitokakadu ja undulaatti, kiistelevät mahdollisista paikoista pesiä. Munia on lattialla joka nurkassa ja tuntuu että niitä ilmestyy joka päivä lisää. Parit riitelevät paikoista ja tuhoavat toistensa munia ja tappelevat keskenään. Undulaattien kohdalla tilanne meni kuitenkin niin yli, etten voinut enää katsoa. Irithyll on todella aggressiivinen sen “pesää” puolustaessa. Se on hyökännyt nyt jokaisen muun undulaatin kimppuun ja kaikilla on varpaat verillä. Kaikista linnuista se oli ehdottomasti pahin. Päätin siten että Irithyllin on aika mennä. Sillä ei koskaan muutenkaan ollut hyvää onnea pesimisen kanssa, ehkä parempi ettei se päässytkään lisääntymään. Parven tasoittamiseksi päätin myös luopua Olekista, joka on ollut jo hyvä isä kahdesti, mutta sen eläinkauppataustan takia koin sen parhaaksi ratkaisuksi. Irithyll ja Olek muuttivat yhdessä uuteen kotiin missä niiden ei tarvitse enää ajatella pesimistä. Samalla päätin hakea varastosta ison häkin ja siirsin parin undulaatteja sinne pesimään, koska pesityshäkki on neitokakaduilla ja undulaatit tahtovat ihan yhtä kamalasti pesimään. Gachiin meni Ariamiksen kanssa pesimään ja niillä on jo pesässä 2 munaa. 

Pääsiäiseksi vierailemaan tuli myös I-poikueen keskimmäinen poikanen eli TeraNymphicus’s Abyss Shriek, nykyisin nimeltään Chico. Chico tuli tänne siis muutamaksi päiväksi hoitoon ja sen käsinruokinta taustan takia toivoin kovasti että se sopeutuu parveen. Sille on kaveri jo hankinnassa, mutta oli helpottava nähdä että se vielä ymmärtää lintuja. Chico meni vähän ihastumaan Amyyn, mutta Amysta tykkää lähes kaikki koiraat. Amy ei itse taas oikein hyväksy ketään ja se on kiireinen poikasensa kanssa. Amylle on myös eläkekoti tiedossa kunhan se saa poikasen vieroitettua. Siitä tulikin mieleen että Kinhunterin DNA-testin tulokset tulivat ja lintu osoittautui tytöksi. Kinhunterille on jo koti tiedossa, joten en ota siitä tiedusteluja vastaan. Tytölle on jo nimikin tiedossa, siitä tulee Nøkk. 

Shamanilla ja Aiwassilla on pesässään kuusi munaa, ensimmäisen niistä Aiwass muni lattialle, jonka siirsin sitten pesään. Muna oli todella pieni, joten en usko siitä tulevan mitään, mutta muista munista ei voi sanoa. Pari on hautonut niin tunnollisesti, ettei munia ole päässyt läpivalaisemaan. Odotan munien kuoriutuvan tässä kuussa suunnilleen 14. päivän jälkeen. Toivotaan parasta, että edes osa kuoriutuisi ja toisi lisää ihania pastellikasvoja Suomeen. 

Chico
Gachiin
TeraNymphicus's Kinhunter

Kinhunter tuli pesästä

  12.3.2021

Evelynin ja Karnakin poikanen, joka on Amylle adoptoitu, tuli tänään pesästä ulos. Päästin sen häkistä ja se pääsi heti harjoittelemaan lentoa. Alkuun se oli aika tökeröä, mutta yllättävän nopeasti poikanen alkoi taitaa sen ja pääsee nyt orrelle hyvin. Samoihin aikoihin päädyin vaihtamaan pöntön, koska edellinen oli jo niin törkyinen. Uusi pesä herätti niin paljon mielenkiintoa. Häkin oven avaaminen saa kaikki ihan sekaisin, koska jokainen tahtoo pesimään. Ne tietävät tasan tarkkaan mikä tuo häkki on ja mitä kivaa siitä seuraa. Seuraavaksi pesimistä menee yrittämään Shaman ja Aiwass, koska pari on aivan huuruissa. Tosin niin kaikki linnut tuolla. Undulaateilla on paljon kränää keskenään kun kaikki tahtovat tuon verhon taakse pesimään. En oikein tiedä mitä muuta sanoisin, ottakaa kuvia tästä ihanasta vauvasta.

TeraNymphicus's Kinhunter

+(Shaman & Aiwass) – (Gwyn)

  7.3.2021

Parveen liittyi viikonloppuna upea neitokakadupari Shaman ja Aiwass. Ida-Emilia toi linnut aikoinaan Hollannista. Linnut ovat pesineet jo muutaman poikueen onnistuneesti ja toivon niille vielä hyvää jatkoa tänne. Shaman on homotsygootti pastellikasvo ja puoliso Aiwass on valkokasvo. Niiden poikaset ovat siis aina pastellikasvoja. Pari muutti tänne lauantaina ja ovat jo nyt kuin kotonaan. Ne lentävät taitavasti huoneessa, löysivät vesikupin ja pelletitkin maistuivat kupista. Shaman oli heti huoneeseen päästyään kiinnostunut pesäpöntöstä joka on kiinni pesityshäkissä. Ida kertoikin parin olevan vähän hormoneissa, niin pesiminen kiinnostaisi. Annan niiden kuitenkin nyt ensin hiukan asettua ja tutustua parveen ja huoneeseen hyvin. Shaman on hiukan nyppinyt Aiwassin niskaa, katsotaan onko se jäänyt ikäväksi tavaksi vai voisiko se siitä parantua taas. Tässä kuvat uutukaisista.

Shaman
Aiwass

Tämän viimeisen pesityksen jälkeen olin päättänyt, että Amy ja Gwyn ei vaan toimi. Amylla on ollut ongelmia munia ja sitä on todella hermostuttava seurata. Jokainen niiden yritys on epäonnistunut, en ole nähnyt niiden koskaan parittelevan myöskään. Päätin että luovun parista, mutta Gwynillä on vielä annettavaa, joten se muutti ystävälleni Villelle. Siellä se toivottavasti pääsee vielä pesitykseen ja ehkä joskus sieltä saan jälkeläisen itselleni. Amy hoitaa vielä adoptiolastaan pesässä, mutta sitä ei yhtään liikuttanut Gwynin lähtö. Poistin sen jo aiemmin pesityshäkistä, koska se nyppi poikasta. Amya ei kiinnostanut ollenkaan ja onneksi se pärjäsi hyvin poikasen kanssa. Kun poikanen on muuttanut uuteen kotiinsa, voi Amy muuttaa eläkekotiinsa. Sille on varmasti parempi päästä pesimästä ja ehkä sille löytyy vielä hyvä eläkeiän puoliso seuraksi. Sitä ei varsinaisesti koskaan ole kiinnostanut toiset linnut, se on aina vähän passiivisempi muita kohtaan.  

Poikasen DNA-testi on laitettu postiin, odotellaan mitä sieltä kuuluu. Poikasen pitäisi kohta kiivetä pesästä jo, niin saisin laitettua undulaatit pesimään, koska niillä on ollut niin suuri vire päällä. Katsotaan nyt miten tässä käy.

Punkki pääsi takaisin parveen

  24.2.2021

Kirjoittelin viimeviikolla kuinka löysin Punkin kipeänä lintuhuoneesta. Se oli selkeästi kipeä ja heikko. Se söi todella hitaasti ja tasapaino oli huono. Tunnustellessa huomasin sen olevan todella laiha. Soitin ajan eläinlääkäriin ja sain sille antibioottikuurin. Eilen oli viimeinen annos antibioottia ja Punkki pääsi takaisin muiden luokse. Se kerkesi täällä makkarissa levätä kanssani ja sai vähän massaakin jo. Oli aivan ihana olla sen kanssa täällä hetki. Todella suurta huolta voikin pieni lintu aiheuttaa. 

Punkki pääsi eilen siis takaisin parveen. Riddare oli aivan onnessaan Punkin paluusta. Riddaren veli Nito ei kuitenkaan tästä tykännyt. Nito on yrittänyt jo pidempää saada Riddarea omakseen. Onneksi se ei ole kiinnostunut Nitosta takaisin, koska tästä puuttuukin sisaruspari kiehnäämässä. Nito jahtasi Punkkia ympäri huonetta. Kumpikin oli aivan uuvuksissa lentelystä, mutta nyt vaikuttaa tilanne jo vähän rauhoittuneen. Punkin pitää nyt kuitenkin levätä ja kerätä energiaa ja saada lisää massaa. 

Kylpykin maistui jo
Punkki puolustamassa itseään Niton ilmahyökkäykseltä

Huomasin eilen että undulaattien parisuhdekuviot ovat muuttuneet. Ennen Sebastianilla oli kolme koirasta, Olek, Luke ja Gachiin (sen oma poika). Nyt Gachiin ja Olek ovat ottaneet uudet undulaatit pareikseen. Taisi jakaminen turhauttaa poikia kun lähtivät ja hankkivat omat puolisot. Olen kyllä todella iloinen, että nämä uudet saivat vihdoin parvesta paremman aseman, ne olivat aika paljon vain kahdestaan. Nyt kaikilla parvessa on pari itselleen, joka on hyvä. 

Gachiin valitsi itselleen Ariamiksen
Olek ja Anri