Blogi

Undulaattihässäkkä

  29.8.2023

Asioita on taas päässyt tapahtumaan. Jotain mistä en ole ylpeä yhtään, mutta kerron nyt rehellisesti mitä on käynyt. Kaikki alkoi siitä, että avasin linnuille pesityshäkin oven, jotta sopiva pari saa sen itselleen ja suljen parin sinne. Odotin Evelynin ja Karnakin valtaavan häkin heti, mutta toisin kävi. Häkkiin menikin undulaatteja. Anri meni pesään ja sai munittua sinne jopa yhdeksän munaa. Asia olisi ollut ihan okei, jos olisin saanut Anrin suljettua häkkiin sen puolison Luken kanssa, mutta jokainen yritys meni aina syistä tai toisista plörinöiksi. Joko häkissä oli muita, tai jompikumpi tai kumpikin linnuista poistui häkistä kun tulin huoneeseen. Masennuksesta johtuneen väsyneisyyden vuoksi, en saanut aikaseksi napata lintuja pimeässä ja suljettua häkkiin, joten pesityshäkkiin pääsi myös pari neitokakaduja. Thlayli rupesi munimaan undulaattien munien sekaan. Anrin yksi munista sitten kuoriutui ja neitokakadut ottivat undulaatinpoikasen hoidettavakseen. Poikanen kasvoi todella vauhdilla, mutta Punkki nyppi sitä, joten otin yksinäisen poikasen käsinruokittavaksi. Samaan aikaan neitokakaduille kuoriutui oma poikanen pesään.

Samaan aikaan Rexillä ja Yokailla kuoriutui kolme poikasta pesään. Pesässä ei ollut purua neitokakadujen jäljiltä paljoa, joten emo oli kaivanut kuopan ja poikaset seisoivat liukkaalla lattialla aiheuttaen niille ”splayed legs” syndrooman. Tämä siis tarkoittaa sitä, että poikasten jalat ovat levittäytyneet liukkaan pohjan takia sivulle. Asian voi korjata vielä poikasten ollessa pieniä, mutta poikaset ovat niin pieniä ja niiden jalkoihin on ollut haaste saada mitään pysymään. Toivon nyt kuitenkin uusimman virityksen pysyvän ja helpottavan tilannetta.

Tuntuu taas siltä, ettei mikään tahdo onnistua ja jos onnistuu, niin jokin menee pieleen. Melkein tahtoisi moti taas mennä kaikkeen, mutta joskus näin, ehkä myöhemmin taas paremmin. 

Neitokakadujen kasvattama nypitty undulaatti
Splayed legs syndrome

Kesän kuumuus

  1.7.2023

Molemmat P-poikueen poikaset ovat muuttaneet omiin koteihinsa. TeraNymphicus’s Poltergeist eli nykyisin Polttu, oli kyllä luonteeltaan taas niin ihana, että siitä oli niin vaikea päästää irti. Se oli myös väriltään täydellinen Teran kopio. Onneksi lintu muutti siskolle, niin voin sitä mahdollisesti joskus vielä käyttää jos tilanne ja tarve vaatii. Olen kyllä todella ylpeä noista P-poikasista. 

TeraNymphicus’s Paranormal muutti yksin uuteen kotiinsa, ja saa toivottavasti täältä meiltä vielä myöhemmin kaverin itselleen. Meillä on pesässä kaksi poikasta tällä hetkellä. Toivon kovin toisen olevan koiras, että Paranormal, nykyisin Hattivatti, saa itselleen kaverin mahdollisiman pian.

Kesän kuumuus on taas Q poikueen poikasia koetellut kovasti. Poikueen ensimmäinen kuoriutunut poikanen menehtyi ensimmäisenä päivänä ja nyt nuorin on todella nestevajeinen, vaikka se on hyvin ruokittu. Lintuhuoneessa asteita on lähemmäs 30 tai yli, niin en ihmettele että kuumuus vähän tekee tuhoaan. Poikasilla on kahden päivän ikäero, mutta nuorempi on jäänyt kehityksestä todella pahasti jälkeen. Alan tässä epäilemään sen selviytymistä ylipäätään. Alla olevasta kuvasarjasta näkee kuinka toinen poikanen kehittyy ja toinen taas ei millään muutu. Sain kasvattajaystävältä neuvoksi antaa kookosvettä nuoremmalle. Katsotaan nyt lähteekö se auttamaan. Uskoni siihen alkaa kuitenkin vähän huveta.

Uusia tuulia

  13.6.2023

Parveen on tullut taas muutoksia. P-poikueen poikaset ovat kasvaneet ja oppineet syömään itse. Toinen poikasista muutti viikonloppuna uuteen kotiinsa. Toinen muuttaa kuunvaihteessa. Poikaset ovat kasvaneet niin kauniiksi ja hienoiksi linnuiksi. Olen niin ylpeä Punkista ja kuinka se onnistui lisääntymään. En koskaan uskonut sen tajuavan tarpeeksi hyvin. Poikasista puheenollen, Yharnamilla ja Lucatielillä on pesässään kaksi poikasta. Juuri kuoriutuneita, joten niiden selviytymisestä ei ole takeita. Niiden ensimmäinen kuoriutunut poikanen löytyi kuolleena, joten en pidä toivoa liian korkealla näiden kahden suhteen. Emot ovat kuitenkin ensikertalaisia. Yharnam on vähän vanhempi jo ensikertalaiseksi isäksi, mutta näyttää silti ymmärtäneen tehtävän ja poikaset saavat ruokaa kummaltakin vanhemmalta.

TeraNymphicus's Paranormal
TeraNymphicus's Poltergeist

Parveen on tulossa muitakin muutoksia. Luovun viiriäisistä, koska niistä on tähän mennessä seurannut vain harmia. Ne ovat ihania lintuja, mutta eivät sovi meidän parveen. Olen usean menettänyt lyhyen ajan sisään erilaisista syistä ja menetykset sattuvat kovasti. Haluan linnuilleni vain parasta ja mielestäni joku muu pystyy tarjoamaan parempaa näille kun mitä itse nyt pystyn. Viiriäisille on koti jo tiedossa ja ne muuttavat ensiviikon alussa. Viiriäiset myös estävät meitä osallistumasta mihinkään tapahtumiin, joten parempi näin, että ne pääsevät muualle asustelemaan.

Viikonloppuna meille myös muutti uusi asukas. Tämä on pitkäaikainen toiveeni harmaapapukaija. Lintu tuli kodinvaihtajana tänne meille Lahdesta. Se on neljävuotias koiras. Tutustumme vasta toisiimme, niin en pysty suuremmin sanomaan vielä linnun luonteesta mitään, mutta todella rohkea ja utelias tyyppi. Sanoo aamuisin ”huomenta” ja siihen on aivan ihana herätä. 

Uusi lintuhuone (ja linnut)

  7.3.2023

Muutin taas vuodenvaihteessa, koska tahdoin linnuilleni parempaa. Olin huomannut lintujen kunnon romahtaneen pienemmässä huoneessa. Ne eivät jaksaneet lentää läheskään niin paljoa tai pitkään. Kun nappasin lintuja matkahäkkiin, niin kaikki linnut läähättivät uupuneena pienestä lentämisestä. Edellisessä kodissa jahtasin niitä pimeässä todella pitkään eikä niitä väsyttänyt millään. Halusin linnuilleni taas enemmän tilaa. Löysinkin asunnon, missä on upea pitkän mallinen iso huone, josta tulisi uusi upea lintuhuone. Muutto tapahtui jo tammikuussa, mutta huoneen valmistelussa meni hyvä tovi.

Huoneen seinät suojattiin suihkuverhoilla. Lamput kiinnitettiin kattoon ja johdot suojattiin. Katossa on nyt viisi T5 lintulamppua ja kuudes olisi tarkoitus hankkia vielä. Lattia on suojattu paperilla ja linnuille rakennettiin uusi ruokalaatikko. Pesityshäkin ympärille laitoin myös suihkuverhoa vähän suojaamaan. 

Viiriäiskanojen häkit yhdistin yhteen, joten niillä on nyt iso pitkänmallinen häkki. Pariskunnalla on vielä yksi häkki, mutta ajattelin siirtää tulevan parin pesityshäkin pohjalle. 

Siitä puheenollen, meille on muuttanut uusia lintuja. Uusi viiriäiskukko muuttaa pian korvaamaan menetystä ja toivottavasti vielä tuottamaan tipuja jonkun kanan kanssa. Kukko tulee olemaan nimeltään Kummitus. 

Lisäksi meille muutti neitokakadunaaras Theri, eli Terttu, ja undulaattikoiras Rex. Rex tuli tänne tasapainottamaan undulaattiparven epätasapainoisuutta ja Terttu löytyi sattumalta samalta kasvattajalta ja se oli niin kaunis yksilö, että se vain oli saatava. Olen harkinnut Friedestä luopumista, koska en näe siinä pesitykseen käytöksen perusteella potentiaalia. Se jää kuitenkin vielä nähtäväksi. Terttu nyt tuli sinänsä sitä ”korvaamaan”. Toivon, että se pariutuisi hyvin jonkun koiraan kanssa.

Rex
Terttu

Muutto lintujen kanssa 2023

  4.2.2023

Edellinen kotini oli aivan liian pieni. Lintujen huone oli sen verran pieni, että teki pahaa pitää tämän kokoista parvea (n. 30 lintua) huoneessa. Linnuilla ei ollut kunnolla mahdollisuutta edes lentää, lähinnä pyrähtää vain. Olihan huone toki paljon suurempi kuin valtaosan linnun häkeistä koko suomessa, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi tilava parvelleni. Edellinen kotini olikin lähinnä väliaikainen ratkaisu ja vihdoin tuli tilanne, että voin hakea uutta. Sain pian tarjouksen asunnosta, missä oli hyvän kokoinen ja pitkän mallinen huone ja näin heti kuinka hyvin se sopisi linnuille. Pian tulikin jo muutto. Muutin uuteen kotiin viikko sitten ja olen viikon mittaan rakennellut uutta lintuhuonetta, joka on piakkoin valmis. Lisään huoneesta enemmän parempia kuvia kunhan huone vihdoin valmistuu täysin.

Linnuilla on nyt viisi T5 lintulamppua katossa ja 4 T8 lamppua pesityshäkin päällä. Orret roikkuvat katosta ja ovat sijoiteltu huoneeseen niin, että linnuilla tulee mahdollisimman pitkä matka lentää orrelta toiselle. Lintuja napatessa matkahäkkiin huomasin, että lintujen kunto oli vuoden aikana huonontunut huomattavasti. Isosta lintuhuoneesta kun muutin, linnuillani oli aivan mahtava kunto, eivätkä ne millään väsyneet vaikka pimeässä niitä jahtasinkin. Nyt isoin osa oli todella uupuneita pienestä jahdista. Tuli niin paha mieli. Nykyisen huoneen myötä niiden kunto toivottavasti taas kohenee siihen mitä se vuosi sitten oli. 

Eikä muutto täysin helppo ollut. Viiriäiset nappasin muuttopäivänä matkahäkkeihin, joissa Rathos hyppäsi matkahäkin kattoa vasten niin lujaa, että se sai todennäköisesti aivotärähdyksen ja kuoli matkalla. Koko muuttopäivä oli vähän surkea menetyksen myötä. Rathos oli vielä pienimmässä häkissä, missä sillä ei ollut tilaa hirveästi hyppiä. Nyt olisi taas tarve siniviiriäiskukolle. Näiden viiriäisten kanssa ei nyt oikein vaan tahdo sujua. Pingukin pahoinpideltiin hengiltä hetki muuttoa aiemmin. 

Jokatapauksessa, toivotaan että uudessa huoneessa linnuilla lähtee arki paremmin käyntiin nyt ja toivotaan parempaa onnea poikasten suhteen tälle vuodelle. Tässä pikkuinen sneak-peak uudesta huoneesta. 

Uudet viiriäiset

  9.1.2023

Meille muutti siniviiriäisä jokusen aikaa sitten. Sain kolme kukkoa ystävältäni. Niistä yksi menehtyi kun kaksi kukoista jatkuvasti ahdisteli sitä ja se pääsi huonoon kuntoon kun ei saanut millään olla rauhassa. Toinen taas oli jäänyt pesityshäkin alle jumiin. Joten mitenkään hyvää tuuria ei näiden kanssa tähän mennessä ole ollut. Viikko sitten meille vihdoin muutti myös kanoja ja nykyinen kukko sai itselleen oman kanan. Viiriäiset asuvat nykyään omissa häkeissä turvallisuussyistä. Viikonloppuna hain vielä neljä viiriäiskanaa, joilla oli kiire päästä uuteen kotiin. Meillä on nyt siis 10 viiriäistä yhteensä. Kanat munivat ahkerasti, mutta koska muutto on tulossa eteen tässä tammikuun lopuilla niin en anna niiden vielä hautoa. Toivottavasti saadaan kuitenkin viiriäistipujakin vielä. Tässä lyhyt yhteenveto linnuista. Kaikista en ole saanut kunnollisia kuvia, koska linnut ovat vähän ujoja enkä halua kiusata niitä turhaan.

Rathos

Kukko
29.11.2021, Suomi
Darth vader

Mare

Kana
6.2022, Suomi
Punarinta

Oni

Kukko???
6.2022, Suomi
Darth vader – kirjava

Jinn

Kana
6.2022, Suomi
Punarinta

Ghost

Kukko
12.2021, Suomi
Hopea-punarinta

Shade

Kana
11.2022, Suomi
Hopea

Haamu

Kana
2021, Suomi
Normaali/villi

Haave

Kana
2021, Suomi
Helmiäinen

aave

Kana
2021, Suomi
Helmiäinen

Pingu

Kana
2021, Suomi
Smokki