Blogi

Uusi lintuhuone (ja linnut)

  7.3.2023

Muutin taas vuodenvaihteessa, koska tahdoin linnuilleni parempaa. Olin huomannut lintujen kunnon romahtaneen pienemmässä huoneessa. Ne eivät jaksaneet lentää läheskään niin paljoa tai pitkään. Kun nappasin lintuja matkahäkkiin, niin kaikki linnut läähättivät uupuneena pienestä lentämisestä. Edellisessä kodissa jahtasin niitä pimeässä todella pitkään eikä niitä väsyttänyt millään. Halusin linnuilleni taas enemmän tilaa. Löysinkin asunnon, missä on upea pitkän mallinen iso huone, josta tulisi uusi upea lintuhuone. Muutto tapahtui jo tammikuussa, mutta huoneen valmistelussa meni hyvä tovi.

Huoneen seinät suojattiin suihkuverhoilla. Lamput kiinnitettiin kattoon ja johdot suojattiin. Katossa on nyt viisi T5 lintulamppua ja kuudes olisi tarkoitus hankkia vielä. Lattia on suojattu paperilla ja linnuille rakennettiin uusi ruokalaatikko. Pesityshäkin ympärille laitoin myös suihkuverhoa vähän suojaamaan. 

Viiriäiskanojen häkit yhdistin yhteen, joten niillä on nyt iso pitkänmallinen häkki. Pariskunnalla on vielä yksi häkki, mutta ajattelin siirtää tulevan parin pesityshäkin pohjalle. 

Siitä puheenollen, meille on muuttanut uusia lintuja. Uusi viiriäiskukko muuttaa pian korvaamaan menetystä ja toivottavasti vielä tuottamaan tipuja jonkun kanan kanssa. Kukko tulee olemaan nimeltään Kummitus. 

Lisäksi meille muutti neitokakadunaaras Theri, eli Terttu, ja undulaattikoiras Rex. Rex tuli tänne tasapainottamaan undulaattiparven epätasapainoisuutta ja Terttu löytyi sattumalta samalta kasvattajalta ja se oli niin kaunis yksilö, että se vain oli saatava. Olen harkinnut Friedestä luopumista, koska en näe siinä pesitykseen käytöksen perusteella potentiaalia. Se jää kuitenkin vielä nähtäväksi. Terttu nyt tuli sinänsä sitä ”korvaamaan”. Toivon, että se pariutuisi hyvin jonkun koiraan kanssa.

Rex
Terttu

Muutto lintujen kanssa 2023

  4.2.2023

Edellinen kotini oli aivan liian pieni. Lintujen huone oli sen verran pieni, että teki pahaa pitää tämän kokoista parvea (n. 30 lintua) huoneessa. Linnuilla ei ollut kunnolla mahdollisuutta edes lentää, lähinnä pyrähtää vain. Olihan huone toki paljon suurempi kuin valtaosan linnun häkeistä koko suomessa, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi tilava parvelleni. Edellinen kotini olikin lähinnä väliaikainen ratkaisu ja vihdoin tuli tilanne, että voin hakea uutta. Sain pian tarjouksen asunnosta, missä oli hyvän kokoinen ja pitkän mallinen huone ja näin heti kuinka hyvin se sopisi linnuille. Pian tulikin jo muutto. Muutin uuteen kotiin viikko sitten ja olen viikon mittaan rakennellut uutta lintuhuonetta, joka on piakkoin valmis. Lisään huoneesta enemmän parempia kuvia kunhan huone vihdoin valmistuu täysin.

Linnuilla on nyt viisi T5 lintulamppua katossa ja 4 T8 lamppua pesityshäkin päällä. Orret roikkuvat katosta ja ovat sijoiteltu huoneeseen niin, että linnuilla tulee mahdollisimman pitkä matka lentää orrelta toiselle. Lintuja napatessa matkahäkkiin huomasin, että lintujen kunto oli vuoden aikana huonontunut huomattavasti. Isosta lintuhuoneesta kun muutin, linnuillani oli aivan mahtava kunto, eivätkä ne millään väsyneet vaikka pimeässä niitä jahtasinkin. Nyt isoin osa oli todella uupuneita pienestä jahdista. Tuli niin paha mieli. Nykyisen huoneen myötä niiden kunto toivottavasti taas kohenee siihen mitä se vuosi sitten oli. 

Eikä muutto täysin helppo ollut. Viiriäiset nappasin muuttopäivänä matkahäkkeihin, joissa Rathos hyppäsi matkahäkin kattoa vasten niin lujaa, että se sai todennäköisesti aivotärähdyksen ja kuoli matkalla. Koko muuttopäivä oli vähän surkea menetyksen myötä. Rathos oli vielä pienimmässä häkissä, missä sillä ei ollut tilaa hirveästi hyppiä. Nyt olisi taas tarve siniviiriäiskukolle. Näiden viiriäisten kanssa ei nyt oikein vaan tahdo sujua. Pingukin pahoinpideltiin hengiltä hetki muuttoa aiemmin. 

Jokatapauksessa, toivotaan että uudessa huoneessa linnuilla lähtee arki paremmin käyntiin nyt ja toivotaan parempaa onnea poikasten suhteen tälle vuodelle. Tässä pikkuinen sneak-peak uudesta huoneesta. 

Uudet viiriäiset

  9.1.2023

Meille muutti siniviiriäisä jokusen aikaa sitten. Sain kolme kukkoa ystävältäni. Niistä yksi menehtyi kun kaksi kukoista jatkuvasti ahdisteli sitä ja se pääsi huonoon kuntoon kun ei saanut millään olla rauhassa. Toinen taas oli jäänyt pesityshäkin alle jumiin. Joten mitenkään hyvää tuuria ei näiden kanssa tähän mennessä ole ollut. Viikko sitten meille vihdoin muutti myös kanoja ja nykyinen kukko sai itselleen oman kanan. Viiriäiset asuvat nykyään omissa häkeissä turvallisuussyistä. Viikonloppuna hain vielä neljä viiriäiskanaa, joilla oli kiire päästä uuteen kotiin. Meillä on nyt siis 10 viiriäistä yhteensä. Kanat munivat ahkerasti, mutta koska muutto on tulossa eteen tässä tammikuun lopuilla niin en anna niiden vielä hautoa. Toivottavasti saadaan kuitenkin viiriäistipujakin vielä. Tässä lyhyt yhteenveto linnuista. Kaikista en ole saanut kunnollisia kuvia, koska linnut ovat vähän ujoja enkä halua kiusata niitä turhaan.

Rathos

Kukko
29.11.2021, Suomi
Darth vader

Mare

Kana
6.2022, Suomi
Punarinta

Oni

Kukko???
6.2022, Suomi
Darth vader – kirjava

Jinn

Kana
6.2022, Suomi
Punarinta

Ghost

Kukko
12.2021, Suomi
Hopea-punarinta

Shade

Kana
11.2022, Suomi
Hopea

Haamu

Kana
2021, Suomi
Normaali/villi

Haave

Kana
2021, Suomi
Helmiäinen

aave

Kana
2021, Suomi
Helmiäinen

Pingu

Kana
2021, Suomi
Smokki

Neitokakadunäyttely lemmikkimessuilla

  9.10.2022

Tampereella järjestettiin lemmikkimessut 8-9.10.2022. Lauantaina 8.10 järjestettiin Kaijuleiden toimesta myös neitokakadunäyttely jossa olin tuomarina. Tuomarina oli minun lisäksi myös Ville Toivonen.

Aamu alkoi hiukan hektisesti, koska näyttelyn piti alkaa klo 12 ja heräsin itse siinä vähän yhdentoista jälkeen. Tuli hiukan kiire paikalle ja kaikenlisäksi kaatosade yllätti ja Ember hiukan kastui matkalla messuille. Näyttelyyn osallistui kolme kasvattiani. Ember (TeraNymphicus’s Ember restored), Keegan (TeraNymphicus’s Maneater) & Sephiroth (TeraNymphicus’s One winged angel). Lisäksi oli muita lintuja tietenkin. Näyttely meni hienosti, arvostelu oli taas aikaa vievää, mutta ihan hauskaa. Saatiin messuille myös yleisön suosikki äänestys joka keräsi todella paljon ääniä. Omat kasvattini voittivat hurjan määrän palkintoja. Tälläkin kertaa 24pets oli mukana sponsoroimassa näyttelyä, niin saatiin myös kivoja palkintoja pystien ja ruusukkeiden lisäksi. Omat kasvattini sijoittuvat seuraavasti:

TeraNymphicus's Ember restored

Luokkavoittaja: 3
Best in show: 5
Yleisön suosikki

TeraNymphicus's Maneater

Luokkavoittaja: 1
Best in show: 4

TeraNymphicus's One Winged Angel

Luokkavoittaja: 2
Best in show: 2
Kunniamaininta: Pää
Tuomarin suosikki

Nugetti ei selvinnyt

  17.9.2022

Nugetti oli Thlaylin ja Sen’unin poikanen, jota Sen’un aloitti nyppimään. Otin Nugetin käsinruokintaan ja alku meni ihan hyvin, mutta Nugetin kuvun kanssa oli kovasti ongelmaa. Sama oli käynyt näiden lintujen aiemmalle poikaselle joka menehtyi. Alan epäillä siis jotain rakenteellista vikaa linnuissa, joten tämän parin pesitys loppuu tähän. 

Nugetin kanssa taisteltiin hyvä hetki ja välillä näytti todella lupaavalta, ja välillä taas olin varma pelin olevan menetetty ja silti se vain ponnisteli takaisin. Eilen illalla Nugetin kunto alkoi taas pudota ja yötä kohden se oli taas täysin reagoimaton. Se oksensi ja kouristeli sylissäni ja kuoli käsiini. Mitään en voinut tehdä enää. Kaikkeni olin yrittänyt tämän linnun kanssa ja eläinlääkärissäkin käytiin ja todella spesiaalia hoitoa lintu oli saanut. Nugetilla oli niin suuri ja mahtava luonne ja se jätti aivan valtavan aukon sydämeeni. Ikävä on todella kova.

Muutoksia parvessa

  11.9.2022

Parvessa on tapahtunut kaikenlaisia muutoksia taasen, niin pikainen päivitys tännekkin.

Ensinnäkin O-poikueen poikaset muuttivat uuteen kotiin, mutta Thlayli ja Sen’un munivat vielä yhden munan jonka he sitten hautoivat ja se kuoriutui. Lasken tämän poikasen nyt kuuluvaksi O-poikueeseen. Sen’un päätti sitten maistella tätä poikasta ja samalla meille tuli uusi pesityshäkki ja vanha piti purkaa, niin otin poikasen sitten käsinruokittavaksi. Päätin pitää poikasen itse ja hän sai nimekseen Nugetti. Nugetti on kaunis valkokasvo kaneli harlekiini helmiäinen. Isän nyppimisen johdosta poikasella oli rankempi alku elämässä ja siitä on jäänyt aika pienikokoinen. Se ei haittaa, kun Nugetista jää mahdollisesti vain lemmikki. 

Iosefkan tilanne meni huonommaksi. Se ei enää yhtenä päivänä  jaksanut lentää, koska massa selkeästi painoi sen ilmapusseja. Iosefka piti siis lopettaa, koska kyseessä ei ollut tuhkamuna. Lähetin Iosefkan avattavaksi, jotta selviäisi vielä mikä massan syy oli. Epäilen itse vahvasti jotain munasarjakystaa tai kasvainta. Bright eyes yritti hetken kauheasti huutaa sen perään, mutta pian sen huomio kiinnittyikin Emberiin. Bright eyes seuraa nyt Emberiä kaikkialle. Ihmeellistä kun se ei yleensä tullut lintuhuoneesta ulos, mutta nyt se on täällä olkkarin puolella joka päivä ja istuu päänpäällä kun Ember on olalla. Ihana toki saada se tänne lähemmäs, mutta tahtoisin kyllä kovasti sille vielä uuden puolison. 

Vähän iloisempina uutisina, meille muutti uusi lintu kasvatukseen! Se on Usvan Essee, eli nykyisin Myling, eli Mylperö. Todella kaunis dominoiva hopea pastellikasvo. Aika näyttää millainen luonne pojalla on ja josko hän kelpuuttaisi jonkun parven naaraista itselleen.