Blogi

Home / Blogi

2 poikasta pesässä!

  22.9.2020

Tänään lintuhuonetta siivoillessa kuulin, että pöntössä ruokitaan poikasta. Valitettavasti pönttökamera ei ole käytössä tämän pesinnän ajan. Koska viimekertaisen poikueen stressi kertyi liian pahaksi itselleni Bright eyessin nyppiessä poikasia ja kaikenlisäksi himmennin meni taas sekoamaan eikä suostu sammuttamaan valoja täysin öisin, joten se on nyt kiinni ajastimessa joka vie niin paljon tilaa, ettei toinen töpseli mahdu kiinni seinään. Kamera ei siis saisi virtaa, joten on nyt vähän turha itkeä sen perään. Emojen tullessa pesästä syömään, sain kurkattua pesään ja mikä ihana yllätys siellä kohtasi. Poikasia oli kaksin kappalein ja mikä hienointa, toinen on valkopörröinen eli valkokasvo! Karnak myytiin oletettuna puhtaana harmaana, vaikka mahdollisuus piilevään valkokasvoon oli. Viime poikueessa oli vain yksi poikanen ja se oli harmaa, ja näistä poikasista toinen on myös harmaa. Mutta tuo valkopörrö osoitti sen siis, Karnakilla on piilevä valkokasvo! Aivan mielettömän hienoa. Kummallakin emolla on siis valkokasvo piilevänä, mikä on ideaaleinta värin jalostuksen kannalta. Mikäli vanhemmat olisivat fenotyypiltään (visuaalisesti) valkokasvoja, poikasista tulisi todennäköisemmin valkokasvoja, mutta niillä on usein tapana jäädä vähän pienempi kokoiseksi tai muuten vain heiveröisemmäksi. Suomen valkokasvojen tilanne ei ole myöskään mikään kehuttavin, joten niin hienoa saada uutta linjaa ja lupaavista vanhemmista. Tuolla poikasella on mahdollisuus kasvaa vielä todella hienoksi. Todella innolla sitä odotellen!

Nito
J-poikaset

Kävin viime viikolla pitämässä sen luennon Ahlmanilla, ja se meni todella hienosti. Itse jännitin tilannetta niin paljon, mutta kaikki sujui hyvin. Alkujännityksestä päästyäni puhekkin alkoi olemaan helpompaa. Otin mukaani kaksi nuorimmaista poikasta, ja niihin ihastuttiin täysin. Auttoivat hyvin kaikkia rentoutumaan tilanteessa ja kaikille jäi hyvä mieli. Poikaset olivat niin rohkeita ja toimivat hienosti, antoivat muiden pidellä ja ihastella.

Tänä viikonloppuna on taas neitokakadunäyttely! Jännityksellä siis sitä kohti. Toivon että saan haluamani linnut mukaan, mutta sehän on täysin niistä kiinni onnistuuko se. Vauvat joudun ottamaan mukaan, sillä nuorimmat syövät vielä kahdesti päivässä enkä uskalla jättää niitä oman onnensa nojaan koko viikonlopuksi. Tähän vielä tuorein kuva kolmikosta!

Vengeful Spirit, Abyss Shriek & Descending Dark

Undulaattien pesäpöntön suunnittelua

  15.9.2020

Olen nyt pidempään etsinyt sopivaa pönttöä undulaateille, sillä Irithyll onnistuu aina pyörittämään munat pesästä. Haluaisin myös kovin kameran kiinnitettyä undulaattipesään, ilman että undulaatit ylettävät jyrsimään sitä. Olen siis suunnitellut pönttöä kaverin kanssa, joka voisi sitten leikata sen ja voin kasata pesän kotona. Kameralle suunnitellaan vielä jotain suojakoteloa siihen pöntön katolle. Päädyin ratkaisuun missä pönttöön pääsee käsiksi sivusta, eikä katosta. Näin kamera tulee olemaan vähän helpompi lisätä katolle koteloon. Katosta tahtoisin plexisen tai muuten muovisen, jotta sen puhdistaminen olisi helppoa. Alla muutama esimerkkikuva tämän hetkisestä suunnitelmasta. Kameran kotelo puuttuu päältä. 3D undulaatit eivät ole skaalassa pöntön kokoon! Pönttö leikataan 8mm puusta.

Huomenna olis koulutuspäivä Ahlmanin ammattikoulussa. Menen kertomaan linnuista lemmikkinä sekä niiden yleisistä sairauksista. Haluaisin ottaa linnun mukaan, mutta vauvat varmaan rääkyvät koko esityksen päälle ja Punkki on jo tulossa ensiviikon viikonloppuna mökkiviikonloppuun. Se ei ole vielä matkannut poikasajan sairastelua lukuunottamatta, olisihan se hyvä nähdä mitä mieltä se on. Ensiviikonloppuna on myös mökkiviikonlopun yhteydessä neitokakadunäyttely. Olen ystäväni kanssa siis tuomaroimassa. Kiirettä on pitänyt lintujen kanssa siis monesta suunnasta. Odottelen poikasten testien tuloksia vielä kauhealla jännityksellä. Kaikki vauvat ovat siirtyneet lintuhuoneeseen, vaikka saavatkin ruokaa vielä aamuin illoin. Lisään vauvoista pian kuvia taas.

Neitokakadunäyttely 26.9

  10.9.2020

Neitokakadunäyttely Kaijulien Mökkiviikonlopussa!

Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n mökkiviikonlopussa järjestetään ensimmäistä kertaa harrastajien toimesta neitokakadunäyttely 26.9 klo 16!

Näyttelyn tuomareina toimivat kasvattajat Ville Toivonen ja Kiuru Koponen. Näyttelyyn osallistuminen on vapaaehtoista ja täysin ilmaista. Mukaan saavat ilmoittautua kaikki Neitokakaduharrastajat ja lajista kiinnostuneet.

Paikan päällä linnut jaetaan eri luokkiin värin perusteella osallistujamäärä huomioon ottaen. Kustakin luokasta kolme parasta sijoittuu ja saa mukaansa ruusukkeen. Luokkien parhaat kisaavat lopuksi koko näyttelyn kauneimmasta Best In Show- tittelistä. Lisäksi kaikista linnuista valitaan kummankin tuomarin suosikki sekä yleisön toimesta yleisön suosikki. Myös nämä linnut palkitaan ruusukkeella ja osallistuvat Best In Show – kierrokselle. Jokainen lintu saa myös mukaansa arvostelun.

Näyttelyn tarkoituksena on yhteinen hauskanpito lemmikkien parissa sekä lisätä tietoa neitokakadujen rakenteesta ja ominaisuuksista. Lintunäyttelyt ovat yleisiä suurissa lintuharrastajamaissa ja tuomarityöskentelyn osalta pyritään objektiiviseen ja kansainväliset standardit täyttävään arviointiin. Tätä kautta tuomme tutuksi myös tätä Suomessa harvinaisempaa lintuharrastuksen muotoa.

Näyttelyssä noudatetaan Kaijulien yleisiä tapahtumasääntöjä. Toivomme, ettei kukaan toisi lintuaan paikalle väkisin vain näyttelyn vuoksi vaan pyritään tekemään tilaisuudesta hauska yhteinen tilaisuus linnuille ja omistajille!

DNA testit postiin ja lamput vaihtoon

  9.9.2020

Vanhin poikanen on kohta pärjännyt jo viikon lintuhuoneessa. Se tulee edelleen aamuin illoin syömään, mutta on se maistellut tuoreruokaa siellä jo itsekseen. Se myös selkeästi osaa jo lukea parvea ja parvi ymmärtää sen myös. Oikea lintu siitä kasvaakin. Nuoremmat ovat vielä edelleen erillisessä häkissä ja pysyvät pimeämmässä, sillä niiden ei ole vielä aika tulla pesästä. Ne eivät ole kirkkaassa valossa ruokintaa lukuunottamatta. Keskimmäinen poikanen alkaa olla jo isohko ja pääsee varmasti pian myös huoneeseen. Se koettelee siipiään jo paljon ja kiipeilee päälläni kun valmistan ruokaa poikasille.

Tänään oli aika lähettää poikasten DNA-testit labraan. Piti nyppästä poikasilta pepusta muutama höyhen ja pistää pussiin. Nuorimman höyhenet kloaakin ympärillä olivat vielä vähän liian nuoria, nappasin selästä myös muutaman. Toimenpide ei onneksi satu lintuja kuin pienen nipistyksen verran. Eihän se kivaa ollut, mutta tärkeä osa kasvattamista.

Tilaamani lintulamput saapuivat viimein ja sain uudet lintulamput vaihdettua lintuhuoneeseen. Nyt linnuilla on taas uudet lamput sekä tuore uv-valo. Valitettavasti himmennin suuttui juuri päivä ennen lamppujen vaihtoa eikä suostu taaskaan pimentämään huonetta 100% vaan jättää lamput 1% teholle yöllä. Mikä on isojen lamppujen kanssa sen verran valoisaa, että linnut silti pysyvät hereillä. On nyt pitänyt manuaalisesti käydä irroittamassa himmennin seinästä öisin ja aamuisin pistää takaisin kiinni. Hassua miten onkin tottunut siihen miten automatisoitu huone on, vaikka se ei edes ole. Yllättävän paljon on käydä irroittamassa ja pistämässä valo seinään joka aamu ja ilta. Muistakaa vaihtaa lintulamput vuosittain!

Evelynillä ja Karnakilla on pesässä nyt neljä munaa. Pari hautoo myös hienosti munia, joten toivotaan nyt vaan niiden olevan hedelmöittyneitä. Viimeksi pari hoiti poikasen sekä kaksi adoptiolasta niin hyvin, että uskon niiden pärjäävän neljän poikasen kanssa jos ovat kuoriutuakseen.

Viikon päästä menen pitämään Ahlmanin koululle esityksen linnuista lemmikkinä sekä lemmikkilintujen terveydestä. Olen niin hermorauniona, en tiedä miten koskaan uskalsin suostua, mutta nyt mennään eikä meinata. Olen tehnyt pidemmän esitelmän jo, toivotaan ettei kaikki kaadu itse esittämiseen.

Vanhin poikanen
Niton maski alkaa kirkastumaan

Hyvin menee

  2.9.2020

Arki on alkanut sujumaan vauvojen kanssa oikein hyvin. Kahdelle lapselle on nyt tiedossa kodit, katson kolmannen kanssa vielä miten tehdään. Kunhan tuo nuorin nyt tuosta vielä vähän kasvaa ja höyhenet tulevat esiin, voin nypätä kaikilta muutaman höyhenen DNA testiä varten. Mielenkiinnolla odotellen mikä jakauma tässä on. Poikasten luonne erot alkavat jo hahmottua. Kaksi nuorimmaista on todella meneviä ja vanhin vähän varovaisempi alkuun. Otin tässä kuvat poikasista ja tässä ne nyt ovat!

TeraNymphicus’s Descending Dark
02.08.2020
Luonteeltaan ehkä ujoin lapsista, vaikka tilanteeseen tottuessaan onkin todella valloittava tapaus!

TeraNymphicus’s Abyss Shriek
08.08.2020
Todella pirteä ja menevä tapaus. Aina äänessä ja omaa muuten pelottavimman kerjäyshuudon! Siitä syystä oikeastaan tämän nimen päätin juuri kyseiselle poikaselle.

TeraNymphicus’s Vengeful Spirit
11.08.2020
Rohkea ja pirtsakka lapsi. Todella malttamaton ja äänekäs yksilö. Kovin on kiinnostunut kaikesta olisi kokoajan menossa.

Evelyn ja Karnak ovat nyt hetken olleet pesityshäkissä ja löysin eilen ensimmäisen munan pöntöstä. Pari ei vielä haudo, mutta se on tyypillistä, että hautominen aloitetaan vasta toisen tai kolmannen munan jälkeen. Toivotaan parempaa pesitysonnea tälle parille.

Helpotuksen huokasu

  29.8.2020

Poikaset ovat taas oikein elinvoimaisia ja hyvinvoivia. Olen todella helpottunut. Iso urakka ja paljon työtä niiden eteen tehneenä, tuntuu hyvältä nähdä, että tästä voidaan vielä toipua ja asiat järjestyvät. Poikasethan jäivät nyt kaikki käsinruokittavaksi valitettavasti, koska en usko emon yksin jaksaneen enää hoitaa niitä. Poikasten ongelmat alkavat olemaan takana päin. Pienin on kirinyt hyvin, keskimmäisen kupu toimii, se seisoo taas omillaan eivätkä siivet roiku. Näistä kasvaa varmasti vielä ihania lintuja. Ainakin tämän jälkeen on taas kokemusta monen moisista ongelmista ja niiden ratkaisuista. Olen aivan turhan kiintynyt näihin jo, olemme yhdessä kokeneet kaikenlaista. Olen yöni huonosti nukkunut ja tarkistanut, että kaikilla on kaikki hyvin. Ruokin poikasia ja niiden ruokailu ajoista ei oikein voida tinkiä. Omat menot ovat täysin toissijaisia. Jos viimepostauksessa oli epäselvää, niin poikue on saanut nimensä ja tässä ne ovat!

TeraNymphicus’s Descending Dark / 2.8.2020
TeraNymphicus’s Abyss Shriek / 8.8.2020
TeraNymphicus’s Vengeful spirit / 11.8.2020

Poikue sai teemanimet, koska Hollow knight on tosi kuuma juttu tällä hetkellä. Enkä keksinyt tarpeeksi mahtipontisia I-alkuisia nimiä.