Kynsien leikkuu

Miten usein lintujen kynnet tulisi leikata? Kuinka teen sen? Mistä tiedän, onko linnun kynnet liian pitkät? Miten voin ehkäistä kynsien liiallista kasvua? Kovin usein myös oletetaan kynsien olevan liian pitkät, vaikka ne ovat vain terävät. Tässä artikkelissa ohjeita kuinka kynnet leikataan, pidetään lyhyinä sekä arvioimaan onko kynnet todellisuudessa liian pitkät.

Luonnossa linnuilla on erilaisia pintoja, joilla ne viettävät aikansa maassa tonkien ja erilaisilla oksilla kiiveten ja niille laskeutuen.  Näin kynnet myös kuluvat luonnollisesti. Lemmikkilinnuilla harvemmin on yhtä monimuotoisia pintoja ja muotoja alustanaan, ja tämän takia lemmikkilinnuilla on tyypillisempää kynsien ylikasvaminen. Linnut viettävät kuitenkin kotiolosuhteissa aikansa suurimmaksi osaksi jalkojen varassa istuen, seisten, kävellen ja kiipeillen. Kynsien huolto on siis tärkeää linnun liikkumisen ja terveyden kannalta. Oikein varustettu häkki ja tila linnuille auttaa kuitenkin pitämään linnun kynnet luonnollisen mittaisina, eikä kynsienleikkuuta välttämättä tarvitse ollenkaan.

Useimmiten lintujen kynnet näyttävät pitkiltä, vaikka ovat ihan normaalin pituiset. Terävät kynnen kärjet eivät myöskään tarkoita kynsien olevan liian pitkiä. Helppo tapa määritellä ovatko kynnet liian pitkät, on asettaa lintu tasaiselle alustalle ja katsoa nostaako tai kääntääkö kynsi varvasta. Normaali kynsi voi hyvin koskea alustaa, ilman että se vaikuttaa varpaan asentoon. Joillain linnuilla kynsi voi olla suorempi ja toisilla käyrempi, kunhan kynsi ei muuta varpaan asentoa, se on sopivan pituinen.

Ylhäällä kuvassa on vasemmalla normaalipituiset kynnet ja oikealla liian pitkät. Pitkät kynnet saattavat nostaa varpaan kärkeä tai taivuttaa varpaan kärjen sivuun. Huomaa varpaan kärki joka ei kosketa pintaa. Kynsi voi joko olla todella käyrä tai kynsi on niin pitkä, että se lopulta päätyy nostamaan varpaan kärjen. Myös sivulle kääntyvät kynnet aiheuttavat vaikeuksia liikkua. Linnut käyttävät jalkojaan liikkumiseen vaikeillakin alustoilla ja ylipitkät kynnet voivat vaikeuttaa linnun liikkumista huomattavasti. Lintu ei välttämättä uskalla laskeutua epävarmoille heiluville pinnoille tai eripaksuisille orsille, mikä aiheuttaa taas lisää kynnen ylikasvua, kun kynsi ei pääse kulumaan.

Mikäli kynnet ovat päässeet kasvamaan liian pitkiksi, ne tulee lyhentää sopivan mittaisiksi. Pienempien lintujen kynnet voi leikata ihan ihmisten kynsisaksilla, mutta isompien lintujen kynnet vaativat usein ihan koiran kynsisakset. Kynsienleikkuu ei taatusti ole mieluisa toimenpide linnulle ja kiinni ottaminen on aina todella stressaavaa. Paras tapa olisi kouluttaa lintu antamaan jalan ja kynnet hoidettavaksi, mutta villimpien lintujen kanssa se ei ole niin helposti toteutettava. Toinen vähän stressaava vaihtoehto kynsienleikkuulle on antaa linnulle esimerkiksi hirssiä häkin kaltereita vasten ja antaa linnun kiivetä kaltereita pitkin hirssin luokse. Linnun syödessä hirssiä kynnet on helppo nopeasti leikata linnun huomaamatta. Itse olen käyttänyt tätä tekniikkaa eniten, kun on ollut tarve kynsien leikkuulle.  Usein joutuu kuitenkin ottamaan linnun kiinni, jotta sen kynnet saadaan leikattua. Pieni lintu, kuten undulaatti tai neitokakadu, on vielä helppo pitää toisessa kädessä parakiittiotteella ja toisella kädellä leikata kynnet. Vieressä kuva parakiittiotteesta. Ote on varma, mutta lintua ei saa puristaa. Linnun pää pidetään etusormen ja keskisormen välissä. Peukalo pitää linnun toisen siiven kiinni, nimetön ja pikkusormi toisen siiven kiinni. Toinen tapa on myös kietoa lintu varovasti pyyhkeeseen, joka estää sitä rimpuilemasta ja äkkiä leikata kynnet. Toimenpiteessä ei saisi kestää liian kauaa, sillä linnut stressaavat paljon väkisin kiinnipitelyä.

Kynnenleikkuussa on tärkeää leikata kynsi oikein. Kynnen sisällä on suoni ja hermo, jonka voi vaaleakyntisillä linnuilla nähdä vaaleanpunaisena raitana kynnen sisällä. Tummissa kynsissä sen voi nähdä valoa vasten. Suoni vuotaa todella herkästi ja pienen linnun tapauksessa kynsi voi vuotaa vaarallisenkin paljon. Vuoto tulee tyrehdyttää siihen tarkoitetulla aineella tai vaikka perunajauholla. Lintua kannattaa tarkkailla, että vuoto varmasti on loppunut. Hermoon leikkaaminen on kipeää, joten lintu saattaa varoa jalkaansa vielä hetken leikkauksen jälkeenkin, mutta usein kynsi paranee ihan itsekseen ajan kanssa.

Leikkaa kynsi aina viistoon, jotta kynnestä jää normaalin muotoinen ja terävä. Varo leikkaamasta suoneen. Parempi leikata vähän kerrallaan eikä isoa palaa kerrallaan. Jos linnulla on ollut pitkään ylikasvaneet kynnet, suoni on saattanut kasvaa myös yli. Tällöin kynsiä tulee lyhentää säännöllisesti aina vähän, että suoni vetäytyy taas normaaliin.

Parakiittiote

Kynsien ylikasvamista voi ennaltaehkäistä oikeilla olosuhteilla kotonakin. Luonnossa linnut laskeutuvat eripaksuisten oksien päälle, jotka myös heiluvat ja huojuvat tuulessa. Luonnossa linnuilla ei ole hiottuja oksia täysin vaakatasossa, joten näin meidänkään ei kuuluisi tehdä. Tärkeää on antaa linnulle paljon eripaksuisia orsia, joissa on mielellään kaarnaa. Orret olisi hyvä asetella niin, että ne pääsevät myös heilumaan. Heiluvalle oksalle laskeutuessaan linnun tulee myös tasapainotella itseään, mikä parantaa niiden tasapaino- ja reaktiokykyä. Oksat kannattaa asetella mieluimmin eri kulmiin ja osan voi asetella jopa ihan pystysuoraan. Oksat kannattaa sijoitella myös häkkiin/huoneeseen niin, että linnuilla on tilaa lentää ja saada vauhtia siinä välissä. Vauhdista oksalle laskeutuminen kuluttaa hyvin kynsiä. Eripaksuiset orret taas vahvistavat lintujen jalkalihaksia joka edesauttaa myös kynsienkulumista. Kiipeileminen eripaksuisilla orsilla kuluttaa kynsiä hyvin. Mikäli lintu on haluton kiipeilemään, sen voi yrittää innostaa kiinnittämällä vaikka herkkua tai lelun paikkaan, missä sen pitää kiipeillä tai tasapainotella sen saamiseksi.

Eläinkaupoissa myydään myös niin kutsuttuja pedikyyriorsia, jotka ovat usein kovaa ja karkeaa materiaalia, tai sitten ihan hiekkapaperiorsia/hiekkapaperia kiinnitettäväksi orren ympärille. En suosittele näiden käyttöä, koska liian karkea kova pinta tai hiekkapaperi kuluttavat myös linnun jalkapohjan ihoa joka saattaa pahimmassa tapauksessa vaurioitua tai aiheuttaa pododermatiitin. Paras materiaali on siis luonnosta hakea puun oksia ja säästää kaarna niissä joka kuluttaa luonnollisesti kynsiä.

Tekstin alussa ja lopussa olevissa kuvissa ovat täysin normaalinmittaiset kynnet.