Undulaatin hoito-ohje

Undulaattien hoito-ohje

Undulaattien hoito on lemmikkilinnuista yksi helpommista. Ne ovat myös yleisimpiä lemmikkilintuja maailmalla. Undulaatit ovat todella pirteitä ja sosiaalisia lintuja ja niiden puuhastelua on hauska seurata. Undulaatit ovat jatkuvasti äänessä, mutta niiden ääni on melko hiljainen muihin papukaijoihin verrattuna. Undulaatti tarvitsee itselleen parven ollakseen onnellinen.

Tieteellinen nimi: Melopsittacus undulatus
Suomeksi: Undulaatti
Englanniksi: Budgie, budgerigar, parakeet
Alkuperämaa: Australia
Pituus: 20 cm (pyrstö n. puolet)
Paino: 30-50 g
Elinikä: 5-15 vuotta
Suositeltu määrä: 4 + lintua. Undulaatti on parvilintu.
Ravinto: 70% siemenet, 20% lehtevät vihreät, 10 % muut tuoreet.
Häkin minimikoko: 0,31m² (yhdelle)
Sukupuolet: Samannäköiset vahanahkaa lukuunottamatta
Väritys: Villi väritys on vihreä keltaisella naamalla ja sillä on raidoitusta päästä siipiin asti. Undulaateista on kuitenkin jalostettu lukuisia värimuunnoksia.
Perusluonne: Utelias, sosiaalinen, avoin
Terveys:  Hyvästä paikasta hankittu lintu on usein terve koko ikänsä. Lajin elinajanodote on lyhentynyt jalostuksen tuloksena.
Munien määrä: 4-8 kpl, valkoisia
Luovutusikä: 7-12 viikkoa
Hinta: 50 – 150 € (riippuen väristä ja paikasta)

Yleisesti
Undulaatit ovat perusluonteeltaan kilttejä ja todella uteliaita. Ne ovat myös hyvin sosiaalisia ja seuraavatkin omistajan tekemisiä mielellään. Undulaatit ovat rohkeita tutkiessaan uutta ympäristöä eivätkä pelkää käyttää nokkaansa kaikkeen mihin ylettävät. Vaikka undulaatti onkin pieni, ne saavat helposti paljon tuhoa aikaiseksi, joten linnulle on annettava paljon luvallista järsittävää. Undulaatit ovat parvilintuja ja vaativat aina vähintään yhden lajitoverin, mutta mieluiten vähintään neljän undulaatin ”parven”.

Häkki
Undulaatin häkin minimipinta-ala on 0,31m² yhdelle linnulle, mutta undulaattia ei koskaan tule pitää yksin. Jokaista uutta undulaattia kohden tulee lisätä 0,04m². Minimipinta-ala kahdelle undulaatille on siis 0,34m². Nämä ovat kuitenkin vain minimisuosituksia ja häkin tulisi olla mieluiten paljon suurempi. Undulaatit ovat todella taitavia lentäjiä ja tarvitsevat tilaa päästäkseen toteuttamaan itseään. Oli häkki kuinka suuri tahansa, undulaatit tulee päästää päivittäin häkistä jaloittelemaan.

Ravinto
Undulaatit ruokailevat luonnossa maassa ja syövät pääsääntöisesti kasvien siemeniä ja versoja. Niiden pääsääntöinen ravinto tulee olla laadukas siemenseos. Siemenseoksessa ei tule olla auringonkukkaa enempää kuin 10%. Tuoreruoka on myös hyvin tärkeä osa linnun ruokavaliota. Undulaateille tärkeämpiä tuoreruokia ovat lehtevät vihreät, yrtit ja idut. Hedelmät eivät luonnossa oikeastaan kuulu undulaatin ruokavalioon, joten niiden saantia tulee välttää sillä ne sisältävät paljon turhaa sokeria.

Undulaateilla tulee olla raikasta vettä kokoajan saatavilla. Vesi kannattaa tarjota metallisesta astiasta joka pestään myös päivittäin.

Tarvikkeet
Häkki sisustetaan mieluiten käsittelemättömillä luonnonoksilla. Oksat kannattaa asettaa hiukan viistoon eikä vaakasuoraan, jotta linnun kynnet kuluvat paremmin. Hiekkapaperia tai muoviorsia ei tule käyttää. Orret kannattaa sijoittaa häkin yläosaan, koska linnut tuntevat olonsa turvalliseksi korkealla. Niiden kannattaa myös olla häkin päädyissä, jotta keskelle jää tilaa lentämiselle. Orsia ei kannata sijoittaa päällekkäin, sillä alemmat orret menevät nopeasti sotkuiseksi.

Undulaatit tarvitsevat linnuille tehdyn UV-lampun, koska niiden näkökyky on meitä paljon parempi ja ne näkevät ultraviolettivalon. Loisteputkia käytettäessä lampunkannassa tulee olla elektroninen liitäntälaite, ettei se välky linnun silmissä.  Lisää valaistuksen tärkeydestä voi lukea täältä.

Undulaateille tulee antaa paljon luvallista tuhottavaa ja virikettä. Ne ovat todella uteliaita lintuja ja tarvitsevat aivoilleen tekemistä. Ne löytävät nopeasti itselleen tekemistä mikäli sitä ei niille tarjoa. Linnuille kannattaa antaa muutama paikka talossa jossa ne voivat viettää aikaa ja leikkiä. Johdot tulee suojata hyvin, sillä undulaateilla on usein taipumusta jyrsiä niitä.

Undulaateille tulee tarjota kylpymahdollisuus kerran viikossa. Ne kylpevät mielellään laakeassa astiassa tai nauttivat sumutinpullolla suihkuttelusta. Ne tykkäävät myös ”kylpeä” vasten pestyjä tuoreita. Lintua ei koskaan saa kastella väkisin.

Ruokaa ei tarvitse tarjota tyypilliseen tapaan suoraan kupista, vaan tehdä ruuan saannista virikettä. Heitä ruoka kaivelulaatikkoon joka on täytetty hampulla.

Undulaatit ovat myös suhteellisen sotkuisia lemmikkejä. Niillä on kahdesti vuodessa sulkasato, jossa niiden kaikki höyhenet uusiutuvat. Niistä lähtee myös paljon pölyä höyhenten lisäksi. Ruoasta jää jäljelle kuoret jotka lentävät helposti joka paikkaan undulaatin lennellessä. Undulaatit pääsevät lentäen myös lukuisiin paikkoihin ja tietysti kakkaa löytyy sitä mukaa kaikkialta. Kuivuessaan kakka rapistuu ja muuttuu hienojakoiseksi pölyksi, siksi suosittelen ilmanpuhdistinta talouteen jossa asuu lemmikkilintuja.

undulaatti sukii

Sosiaalisuus & pesiminen
Undulaatit ovat todella sosiaalisia lintuja ja vaativat parven ollakseen onnellisia. Kaksi lintua on pari eikä parvi, joten suosittelen hankkimaan vähintään 4 undulaattia kerrallaan. Undulaatit ovat suhteellisen säyseitä toisiaan kohtaan, mikäli resursseja on riittävästi. Jokaiselle linnulle tulee riittää ruokinta- ja juomapaikkoja. Sukupuolet tulevat toimeen keskenään hyvin, kunhan kaikille löytyy pari. Eli neljän koiraan parvi toimii yhtä hyvin kuin neljän naaraan parvi, mutta kolmen koiraan ja yhden naaraan parvessa naaraasta voi tulla riitaa. Mikäli ottaa neljä lintua jotka ovat eri sukupuolta, suosittelen ottamaan kaksi koirasta ja kaksi naarasta. Undulaatit tulevat usein toimeen muidenkin lajien kanssa, niillä on vähän tapana ehkä kiusata isompia nappaamalla varpaasta tai pyrstöstä ja lentämällä karkuun. Niillä on todella iso ego pieneksi linnuksi.

Undulaatit ovat helppoja pesimään, joten mitään ylimääräistä pesimiseen innostuttavaa tulee välttää. Munimisesta innostunut naaras ei välttämättä tahdokaan lopettaa ja munii itsensä hengiltä. Ensikertalaisille naaraille on tyypillistä myös munan jumiutuminen ja se johtaa usein kuolemaan mikäli apua ei saa nopeasti.  Undulaatit munivat tavallisesti 4-8 valkoista munaa. Munia haudotaan suunnilleen 20 päivää, jonka jälkeen poikaset kuoriutuvat sokeina ja kaljuina. Molemmat emot huolehtivat poikasten hoidosta. Poikaset lähtevät pesästä  n. kuukauden ikäisenä ja ovat luovutusikäisiä suunnilleen 7-12 viikon ikäisenä. Luonnossa undulaatit pesivät yleensä vähintään kaksi poikuetta kerralla, joten emoilla saattaa joskus olla kiire päästä edellisistä poikasista eroon.

Hankkiminen
Undulaatteja myydään nettipalstoilla ja eläinkaupoissa, mutta suosittelen kuitenkin hankkimaan linnun lajiin perehtyneeltä kasvattajalta. Eläinkauppojen linnut tulevat usein tukusta tai muista epäeettisistä paikoista.  Villi ihmisiä pelkäävä lintu usein päätyy kiertoon, koska se ei ollutkaan niin kiva kuin odotettiin sen olevan.

Kasvattajalta hankittu lintu on tottunut elämään perheessä ja se on tottunut ihmisen läsnäoloon. Linnut ovat myös huomattavasti terveempiä, kun ne eivät ole peräisin sisaruspareilta tai tukussa massoittain lisääntyviltä linnuilta.

Linnun hinta riippuu paljon hankinta paikasta. Hintaan vaikuttaa usein linnun väritys ja muut ominaisuudet. Harvinaiset värit maksavat enemmän. Tavallisesti hinta on 50-150 euroa.

Linnun hankintaa tulee harkita huolella, sillä undulaatit ovat pitkä-ikäisiä lintuja. Lintua ostaessasi sitoudut myös pitämään sen koko sen eliniän ajan.

Äänekkyys
hiljainen, jatkuvasti äänessä
Siisteys
Sotkuinen
Haastavuus
Helppo
Ikä
pitkä-ikäinen
Luonne
Kiltti
Uteliaisuus
Utelias