Ruusukakadujen ruokinta

Kakaduilla ylipäätään on hyvin tärkeää kiinnittää huomiota ravinnon rasvan määrään. Ruusukakadujen pääravinnoksi suositellaan hyvälaatuista pellettiä, sopivaa siemenseosta ja tietysti monipuolista tuoreravintoa.

Luonnossa ruusukakadut syövät  kasvien siemeniä, hedelmiä, viljoja, hyönteisiä ja niiden toukkia. Viljelijöiden mielestä ruusukakadut ovat  tuholaisia koska ne saapuvat parvissa tuhoamaan ja syömään satoa. Ruusukakadujen ravinto vaihtelee kausittain. Ne matkustavat pitkiäkin matkoja etsiessään ravintoa. Niille kelpaa kaura ja vehnä, jotkut heinät ja rikkakasvitkin.  Puiden silmuja, lehtiä ja kukkia niiden kelpaa myös maistella marjojen ja satunnaisten hedelmien seassa. Hedelmistä luonnossa maistuvat passionhedelmät, mango ja papaija.

Kuvan ottanut sandid Pixabayssa

Ruusukakaduilla eritoten on taipumusta rasvakasvaimiin ja liikalihavuuteen. Ne tarvitsevat siis tarkan ruokavalion ja paljon liikuntaa. Ehdottoman tärkeää on seurata linnun painoa ja liikunnanmäärää. Normaalisti ruusukakadun paino on 260-400 grammaa. Useimmiten koiraat painavat naarasta enemmän. Keskiarvo painosta on suunnilleen 330 grammaa.

Pähkinöissä on suhteellisen paljon rasvaa ja ne eivät luonnossakaan kuulu ruusukakadun ruokavalioon.  Maapähkinöiden kuoriin saattaa pesiytyä sieni-itiöitä jos niitä pidetään väärissä olosuhteissa. Riski siis on linnun sairastua aspergilloosiin.

Siemenseoksia ja pellettejä valitessa tulee kiinnittää huomiota rasvan määrään.  Kannattaa aina valita ruusukakaduille se vähärasvaisin versio. Älkää menkö lankaan ja ostako jotain missä on typerästi vain kakadun kuva, koska pakettien suunnittelijalla tuskin on ollut mitään käsitystä mikä ruoka menee millekkin linnulle.  Kaikista ruoista etsi aina se kevyt  (light/diet) versio, siemenistä kuin pelleteistäkin. Siemeniä ei ole pakko edes olla jokapäivä tarjolla, kunhan lintu syö pellettejä ja tuoreruokaa. Voit esimerkiksi laittaa siemenet joka toinen päivä.

Siemenseoksessa ei mieluiten tulisi olla auringonkukansiemeniä, ja jos niitä on, niin mielummin mustavalkoraitaisia. Täysin valkoisissa siemenissä on entistä enemmän rasvaa. Monissa valmiissa seoksissa on näitä, joten kannattaa vähintäänkin nyppiä sieltä suurin osa pois kun kuppiin pistää. Seoksesta auringonkukansiemeniä tulisi olla alle 20% joka vastaa seoksen saannista noin 12-15 siementä päivässä. Näistä tulee helposti obsessio ruusukakaduille, turvallisempi on vältellä niitä kokonaan perus siemensekoituksessa ja tarjota vain herkkuina. Kuppia ei tule täyttää täysin, vaan esim kaksi ruokalusikallista (25g) päivässä riittäisi. Pelletti ja tuoreravinto tarjolla tietysti kokoajan.

Pelleteistä kannattaa valita mahdollisimman vähärasvaiset versiot. Joissakin merkeissä saatetaan sanoa, että ne ovat kakaduille sopivia, mutta rasvaprosentti on kuitenkin yllättävän suuri. Harrisonin luomupelleteissä on merkkiä joissa on prosenttina 5,5. Suhteellisen vähän verrattuna muihin joissa se on taasen 20% kieppeillä. Zupreemilla ja PrettyBirdillä on myös merkit, joissa rasvaprosentti on 4. Pellettien määrä päivittäisesta ravinnosta tulisi olla alle 40-50%.  Jotkut eläinlääkärit ovat laskeneet suositusta myös 20-30% päivittäisestä ravinnonsaannista.

Tuoreruokinnassa tulisi kiinnittää huomiota siihen, ettei täytä kippoa makeilla hedelmillä. Ruusukakadut ruokailevat maassa, eivätkä  luonnossakaan syö paljoa hedelmiä. Hedelmät sisältävät myös paljon sokeria. Tärkeimpänä tulisi antaa lehteviä vihreitä, kuten lehtikaali, lehtimangoldi, parsakaali. Maassa ruokailevien lintujen lehtevän vihreän osuus tulisi olla 10-30% ja hedelmien vain 1-10%.

Mikäli lintu ei millään tahdo syödä tuoreita, on silti pidettävä huoli, että se saa kaiken tarvitsemansa. Tällöin saattaa joutua turvautumaan ravintolisiin. Luontaistuotekaupoista voi saada myös esimerkiksi erilaisia jauhoja joita voi sekoittaa veteen. Tuoreruoka on kuitenkin aina parempi vaihtoehto, kun turvautua keinotekoisiin lisiin.

. Idäteyt siemenet ovat tärkeä lisä ravintoon. Näin saat siemenistäkin parhaiten kaiken irti(niasiini & riboflaviini).Itämisessä siemenen kemiallinen rakenne muuttuu, siinä muuttuu rasvaöljyt rasvahapoiksi. Se sisältää myös tärkeitä aminohappoja ja mineraaleja. Versot ovat ihanteellinen lähde valkuaisaineille ja ne sisältävät vitamiineja (A, B, C ,D, E). Rasvahapot sisältävät paljon rautaa, kaliumia, magnesiumia, fosforia, kalsiumia, sinkkiä, kromia ja luonnollisia antioksidantteja jotka vahvistavat immuuniteettisysteemiä ja auttavat suojaamaan mahdollisilta myrkyllisiltä kemikaaleilta.

rosmariini(tuoreena), basilika, vesikrassi, timjami, valkosipuli, tilli, korianteri

Tummat lehtisalaatit, voikukan lehdet, lehtikaali, sinaapin lehdet

Granaattiomena, passionhedelmä, appelsiinit, marjat ja omena (pienissä määrin sillä suurimmaksi osaksi kuitua eikä ravinnetta), kirsikat, luumut, persikat, päärynät, banaanit, mango, viikuna, papaija

vihreät herneet, parsakaali, kukkakaali, punainen ja vihreä paprika, pinaatti (sisältää suuria määriä oksaalihappoa, joka voi häiritä kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä) , selleri, kurkut, maissi, porkkana (harvoin) & kurpitsa (harvoin)

Parempaa listaa sallituista tuoreruoista ja lintujen ruokinnasta löytyy kaijuleiden foorumilta, sekä tästä artikkelista.
Turvalliset ja haitalliset kasvit
Lintujen kielletyt ja sallitut ruoat/ saako antaa?