Kyyhkyt lemmikkinä

Timanttikyyhky

Sain viestin ja pyynnön tehdä postauksen kyyhkyistä lemmikkinä. Lähinnä sisätiloissa lemmikkinä, ei meinaten noita lakassa asuvia puluparvia.

Itselläni on ollut timanttikyyhkyjä sekä riikinkukkokyyhkyjä. Ne poikkeavat toisistaan suuresti lähinnä koon takia. Riikinkukkokyyhkyt ovat varsin isoja, pienen kanan kokoisia ja timanttikyyhkyt taas heiveröisiä noin undulaatin kokoisia. Riikinkukkokyyhkyt eivät sovi sisälle pieneen häkkiin asutettaviksi. Linnut vaativat paljon tilaa lentämiselle. Yksiselitteisesti mitä isompi lintu, sitä isompi tila.  Timanttikyyhkyt ovat helppoja majottaa häkkiinkin, ne ovat kompakin kokoisia ja todella taitavia lentäjiä ja lentävät jopa häkissä uskomattoman taitavasti. Suositeltavaa on kuitenkin, että lintuja päästetään lentämään suurempaankin tilaan. Mitään lintua ei voi jatkuvasti häkissä pitää.

Kyyhkyt ovat lähinnä siemensyöjiä. Niille on oltava kokoajan ruokaa tarjolla. Timanttikyyhkyt tarvitsevat pienempi rakeista ruokaa kuin suuremmat kyyhkyt. Peippojen ja undulaattien ruokia sekoittamalla saa niille siemenkooltaan sopiaa ruokaa.  Kyyhkyt ovat suoranokkia, joten ne eivät voi koukkunokalla avata siementen kuoria kuten papukaijat. Kyyhkyt tarvitsevat ruoansulatushiekkaa auttamaan ruoan hienontamista niiden mahassa. Se on oltava tarjolla kokoajan kyyhkylajista riippumatta.  Yleinen myytti on myös että papukaijat tarvitsisivat tätä, mutta papukaijoille ei kuulu antaa ruoansulatushiekkaa missään nimessä, se kerääntyy niiden elimistöön ja voi aiheuttaa tukoksia ja kuoleman. Tärkeää ruokinnassa on myös tuoreet ja ruoan varioiminen, lajista riippuen pitää ottaa huomioon tuoreruoan koko, kyyhkyt eivät voi jyrsiä pienempiä paloja, joten ruoan pitää olla linnulle nieltävän kokoista. Niille voi myös tarjota hyönteisiä ravinnoksi. Kyyhkyillä tulee myös olla jotain kalkkipitoista aina tarjolla. Seepiaa voi esimerkiksi hienontaa hiekan tai ruoan sekaan.

Kyyhkyt pitävät kylpemisestä paljon. Niille voi antaa laakean astian johon pistää vettä, mutta ei niin paljoa että linnulla olisi mahdollisuus hukkua. Lintuja voi pestä myös vesisumuttimella mikäli ne siitä pitävät, väkisin ei saa yrittää pestä lintua mikäli se ei halua.

Puhtaudesta kun puhutaan, sanoisin, että pari kyyhkyä ei sotke sen enempää kuin parvi neitokakadujakaan. Olen kuullut että puluja pidetään hyvin sotkuisina, mutta en ihan voi olla sitä mieltä mitä itse olen kokenut. Voisin sanoa, että ne kakkaavat ehkä vähän useammin kuin neitokakadut, mutta ei mitenkään ongelmallisen paljoa. Eivätkä sotke sen enempää seinille sitä kuin muutkaan linnut.

leslie
Riikinkukkokyyhky

Kyyhkyt eivät yleensä kesyynny helposti, mikäli niillä on jo kyyhkyseuralainen, mikä on aina suositeltavaa. Kaikki kyyhkyt tarvitsevat lajiseuraa! Pienestä timanttikyyhkystä ei ole seuraa isolle riikinkukkokyyhkylle. Mutta tulee ottaa huomioon, riikinkukkokyyhky on kyyhky ROTU, ei laji. Kyyhkyillä on monia rotuja, ja rotuja voi pitää hyvin keskenään. Tai siis ei ole vikaa pitää sekaparvia, kunhan kaikilla on kuitenkin oman lajin edustajia kaverina.

Ääntä näistä ei kovin lujaa lähde. Pienet timanttikyyhkyt pitävät mielestäni melkeinpä lujempaa ääntä kuin riikinkukkokyyhkyt. Koiraat useimmiten pitää ääntä enemmän. Kyyhkysistä lähtee ääntä joka päivä, mutta ääni on jokatapauksessa miellyttävää pulun kurinaa, ei mitään huutoa tai rääkymistä. Sitä saattaa välillä kuulla öisinkin, mutta kuten sanoin, ääni ei ole luja ja se on varsin miellyttävä. Kyyhkyt sopivat hyvin esim kerrostalo asuntoon lemmikiksi kun niiden ääni ei kuulu naapuriin, eivätkä ne saa nokallaan jyrsittyä vuokra-asunnon seiniä tai karmeja.

Kyyhkyt ovat siis suhteellisen helppoja ja mukavia lemmikkejä jotka sopivat ehkä enemmän katseluiloksi, vaikka saa niistäkin kesyjäkin, kunhan muistaa, että linnun pitää antaa olla lintu ja sillä on silti oltava lintuseuraa. Ne sopivat melkein minne vain kunhan on tarpeeksi tilaa ja ääni on aivan ruusuista verrattuna papukaijoihin. Suosittelisin kyyhkyjä ehdottomasti useammalle linnuista kiinnostuneille. Kyyhkyillä on myös paljon kauniita värimuunnoksia joita kelpaa ihailla. Papukaijat eivät ole ainoita lemmikkilintuja!

 

Comments(5)

 • 7.4.2016, 12:05  Vastaa

  ;;;33;;;;<3 (seinän jyrsintä köhköh leikkuualustat)
  Pommiääni on paras ja se ääni mikä kuulostaa must ku ihminen Pitöis jonku äänen siel lintuhuonees ;3

 • 7.4.2016, 12:09  Vastaa

  noh…. entiedä ootko nhäny lintuhuoneen seinää, siin on jo SEINÄSSÄ reikä. Erwinin häkinpääl on sentää vaa maalipinnas reikä ;D …..

  puluäänet on parhaita kaikki

 • Anonyymi
  7.4.2016, 19:38  Vastaa

  Minä pyysin että kirjoittaisit tästä. Kiitos kun jaksoit kirjoittaa näin hyvän tekstin aiheesta. 🙂 Mieltä avartava kirjoitus! Vielä yksi asia jäi mietityttämään: miten pidät ruuansulatushiekan, että lintuhuoneessa kyyhkyt pääsevät syömään sitä, mutta papukaijat eivät?

 • 7.4.2016, 20:15  Vastaa

  Noh se on problemaattista kun puluilla on pakko olla, joten hiekan on oltava huoneessa. Pidän sitä huoneessa tuolin alla syrjemmällä missä noi muut ei ainakaan oo kauheesti tajunnut käyttää. En ole ainakaan koskaan nähhnyt että papukaijoista olisi kukaan kiinnostunut siitä. Ainakin se on toiminut siellä, ongelmia ei ole ainakaan vuoden aikana tullut kun kyyhkyjä on ollut ja hiekkaa tarjolla. Eikä papukaijat ehdontahdoin sitä hiekkaa syö, pikemminkin se on ongelma pienissä häkeissä ja ruokakupeissa missä hiekkaa pidetään. Mutta periaateessa en voi mitenkään estää papukaijoja syömästä sitä. Veikkaan että jos pitäisin hiekan vaan täällä niin että voisin aina vahtia kun linnut on vapaana, niin ne olisi enemmän kiinnostuneita siitä lautasesta ja puluilla ei olis pääsyä hiekkaan 24/7 kun ne tahtoo, joten en tee niin

 • Mirkka
  5.6.2023, 18:00  Vastaa

  Ihana kirjoitus. Ison riikinkukkokyyhkyn plörtsy- eli ulostemäärä on kyllä aikamoinen ja se kannattaa ottaa huomioon, minut se yllätti. Pulupöksyt, linnuille tarkoitetut, ovat keino, mutta kyyhky itse pysyy mielestäni puhtaampana ilman niitä. Mulla lentelevät vapaana sisällä, häkki on vain välttämättömissä tilanteissa, mutta iso aviaariotyyppinen on varmasti hyvä. Ovat kyllä sympaattisia lintuja.

Leave a Comment