Kasv.suunnitelman tarkennusta

Tulevana kasvattajana pyrin tietysti tuomaan maailmaan lintujeni ja päätöksieni avulla hyviä ja terveitä lemmikkilintuja. Näin heti alkuun, pistän terveyden kaiken muun edelle, eli väri tai mikään täydellinen vartalonmalli ei tule terveyden edelle. Mikäli jostain linnusta paljastuu jotain periytyviä sairauksia, poistan sen suunnitelmista. Mutta sitten tietysti, yritän panostaa tiettyihin osa-alueisiin toisia enemmän, vaikka kokonaisuus on tärkein.

Vartalon malli tulee olla lajin standardin mukainen ja mahdollisimman luonnonmukainen. Suora selkä, solakka mutta jäntevä ruumis. Siivet ei saisi crossata (mennä ristiin). Teralla siivet crossaa rakenteellisista syistä todella vähän. Kunnon vuoksi sillä ilmeni crossaamista enemmän(Tera on eläinkaupasta) mutta täällä sen ollessa aina vapaana kunto on kasvanut eikä siivet ole enään niin pahat. Muilla linnuilla ei ole crossaamista, joskus huonosta asennosta johtuen. Eli haluan rakenteen olla luonnonmukainen ja terve.

Vasemmalla Tera 2010(eli alkuaikoja) siivet crossasi pahemmin. Oikealla Tera vuoden 2012 lopussa, perusasennossa saattavat crossata todella vähän.

Seuraavaksi tahdon panostaa töyhtöihin. Linnuista eritoten kakaduihin ihastuin ensimmäiseksi niiden töyhtön vuoksi. Töyhtöt ovat aina olleet sydämen sulattajia jos minulta kysytään. Kaikki töyhdölliset linnut iskevät paremmin kuin töyhdöttömät.  Töyhtöissä haluan panostaa sen laatuun, eli tuuhea ja tarpeeksi pitkä, muodoltaan mielellään mahdollisimman hyvä.  Eli otsasta kaareutuu taaksepäin ja kärkeä kohti kaartuu takaisin eteen(ylös). Teralla töyhtö on suhteellisen hyvä valkokasvoksi, muoto  on vain väärä. Tuuhea ja OK pituinen. Muilla linnuilla taas Kaiholla on todella tuuhea töyhtö, muoto puuttuu. AJ:lla on todella pitkä ja keskituuhea suht hyvän muotoinenkin ja Dexterillä todella hyvän muotoinen ja pitkä, mutta kaipaa tuuheutta.  Tulevalla Quinnilla on myös loistava töyhtö, upea muoto ja pituus, tuuheuskin parempi kuin Dexterillä.

Väri. Pääväreinäni pidän ensimmäisenä valkokasvoa johon sisältyy kaneli ja helmiäinen ja toisena dominoivaa hopeaa. Dominoivaan hopeaan liittyy myös helmiäinen. Dominoivista hopeista meiltä tulee vain Single factoria.

Valkokasvon perusväri on puhtaan tumman harmaa, vitivalkoinen naama koirailla ja naarailla kuin pienen harmaan kerroksen peittämä valkoinen. Myös naaraan siipilaikut ja pyrstöjuovat ovat pohjaväriltään valkoiset. Naarailta voi erottaa poskilaikun alueen joskus helpostikkin, se on usein vähän vaaleampi kuin muu naama. Kaneli antaa valkokasvolle lämpimemmän sävyn, joka jossain tapauksissa voi muistuttaa vähän dominoivaa hopeaa.

Dominoiva hopea on tyypistä kiinni(tumma,medium,vaalea) , usein sulkien keskiosa on vaaleampi ja reunat tummemmat. Lintu on kuin valkoinen joka on peitetty pienellä harmaa/kerma kerroksella. Keltaiset ja punaiset värit säilyvät ellei siihen lisätä valkokasvoa. Paremmin dominoivista hopeista voi lukea täältä.

Luonne. Vältän käsinruokintaa, joten luonnollisesti poikaset eivät ole heti kesyjä. Mutta pyrin heti niiden tullessa pöntöstä ulos, totuttamaan ihmisiin ja tavalliseen elämään, jotta niistä saisi hyviä suht helposti kesytettäviä(jollei jo kesyjä) lemmikkejä. Tällä hetkellä millään linnuistani ei ole mitään kummallisia luonnevikoja, mutta mikäli jollain olisi esim. puremista ilman syytä jne niin en käyttäisi sitä jalostukseen.  Teran valitsin kasvatukseni ”tähdeksi” sen (minulle) täydellisen luonteen ja tietysti värin takia. Tera on luonteeltaan kultaa. Se on helposti käsiteltävissä, antaa helposti virheet anteeksi, oppii todella nopeasti uusia asioita ja temppuja ja läheisyyttä haluava.  Dexter ja AJ oppivat kanssa nopeasti, joten uskon, että meiltä tulevilla poikasilla on hyvät valmiudet oppia paljon temppuja mikäli niitä jaksaa  opettaa oikein.  Luonteesta kumminkin tahdon myös ihan linnun. Sen on ymmärrettävä lintuja ja tulla toimeen niiden kanssa, vain sen omaksi parhaaksi. En halua poikasiani yksineläjiksi, joten lajikumppanit tulee olla ennemmin tai myöhemmin.  Linnulla ei saisi olla mitään käytösvikoja, kuten pahaa perään huutamista, nokkimista, turhaa sähistemistä jne. Useimmiten ongelmat kuitenkin johtuvat omistajasta, joten sen mukaan lasketaan kenellä on ongelmia ja kenellä ei 😉

Tässä nyt tärkeimmät. Aika loppuu pian, joten hienompaa tekstiä en kerkeä nyt kirjoittamaan, mutta toivottavasti tajuatte nyt jotain paremmin ajatuksistani. 

 

Comments(11)

 • Anonyymi
  13.3.2013, 09:21  Vastaa

  Kivaa että Suomeen saadaan sinun kauttasi yksi huolellinen ja perehtynyt kasvattaja lisää. 🙂 Toivottavasti ensimmäinen pesitys, milloin sen teetkin, sujuu hyvin.
  Edellisessä aiheessa kyselit, mistä aiheesta voisit kirjoittaa.
  Itselläni ei siis vielä ole neitoja, mutta hamstraan niistä tietoa sen varalta että saisin muutaman vuoden päästä pari neitoa seurakseni. 🙂 Ruokinnasta yleensä luulen tietäväni jo kaiken tarpeellisen, mutta erilaisista tarjottavista vitamiineista olisi kiva saada lisätietoa. Eli..
  – Milloin linnuille annetaan ns. "ylimääräisiä" vitamiinikuureja? Vitamiinijuttujen esiintulosta useammassakin neitsikka-keskustelussa olen saanut käsityksen, että neito ei välttämättä saa kaikkia tarvitsemiaan vitamiineja suoraan ruoastaan, vaan lisävitamiineja tulisi joskus tarjota muillekin kuin pesiville linnuille?
  – Kuinka paljon vitamiineja tulisi antaa ja millaisin väliajoin? Onko sulkasadon aikana lisäravinteiden tarve suurempi? Sekoitetaanko vitamiinit veteen vai ruokaan?
  – Tokihan voisit vielä muistuttaa mahd. tulevassa blogikirjoituksessasi, minkälaisista ruoista neito saa mitäkin vitamiineja/proteiineja/lisäravinteita ja missä määrin tällaisia ruokia tulisi tarjota. Neitokakadulla kun proteiinin tarve ei vissiin ole erityisen suuri?

  Eli semmoista vitamiini ja muu "hivenaine" infoa kaipailisin, ehkäpä sinä osaat neuvoa 😀

 • 13.3.2013, 23:00  Vastaa

  Kiitos kovasti ^^

  hmm itse en ole läheskään mikään ravinto-terapeutti, joten en osaa oikein sanoa mitä ja miten paljon eri tuoreruoat sisältävät jotain. Parhaiten juuri neitokakadun ruokavaliosta saat selvillesi täältä http://www.neitokakadut.com/index.php?page=ravinto 🙂 Mutta voisin toki kattoa jos keksisi jotain tekstiä noista vitamiinivalmisteista jne 😉 kiitos ehdotuksesta

 • 14.3.2013, 11:49  Vastaa

  Hyvää pohdintaa jälleen!

  Crossauksessa muista, että sitä ei tule katsoa makuuasennossa. 🙂 Siinä lähes kaikilla siivet menevät ristiin hieman. Paras asento ns. tuomarointiin on se näyttelyasento, jossa lintu istuu rentona, mutta valppaana orrella aloillaan. 🙂

 • 14.3.2013, 13:02  Vastaa

  kiitos ^^

  joo, selitin justiinsa Saanalle tuosta, AJsta on aika hyviä kuvia joista näkee hyvän asennon. Selkä suorana nätisti ja jos miettii sitä russon tapaa "paint it black" se on suunnilleen rakenteeltaan semmoinen mitä kuuluukin. mutta anyhow, kiitti x)

 • Anonyymi
  15.3.2013, 10:28  Vastaa

  Niin selitit : ) On hyvä tietää! t. Saana , ikuinen blogisi stalkkaaja <3 😀 ja hän joka ei muista vielkään tunnuksensa salasanaa.

 • 15.3.2013, 11:08  Vastaa

  hehe 😀 joo tiedän, kyyläät tätä sivua minuutin välein varmaa ;_; ja mä e lisää mitää, sinuna mulla menis hermo x)) hihi

 • Anonyymi
  15.3.2013, 12:06  Vastaa

  No oikeestaan kerran tai kaksi päivässä 😀 en ny niin toivoton tapaus et joka minuutti täällä hyppisin.. no ei sitä musta kyllä koskaan tiedä. : ) t. Saana

 • 15.3.2013, 15:37  Vastaa

  se olikin vitsi x)) hehe taino mistä sitä tietää

 • Anonyymi
  15.3.2013, 16:23  Vastaa

  Ei se välttämättä vitsi ole. : D joinakin päivinä tosin käyn tääl tiheäänkin tahtiin. t. Saana

 • Anonyymi
  2.4.2013, 18:07  Vastaa

  Pitääkö kiirettä? Olisi mukava kuulla taas pitkästä aikaa miten sinulla ja linnuilla menee.
  T; anonyymi fani :>

 • 3.4.2013, 08:53  Vastaa

  Onhan tätä kiirettä ja hyvää aihetta jos keksisi 😛 kuulumisia voin kirjotella, mutta erikoisempia ei oikein ole tapahtunut, joten lyhkäiseksi jää.

Leave a Comment