Tiedonjano on loputon

Eilen, taino itseasiassa tänään yöllä. Sitäkin itseasiassa olen kauemmin miettinyt sitä tulevaa dominoivaa hopeaa, Kaihoa ja sen poikasia. Mietin mistä tunnistaa single factorin eri tyypit. Huolta ei sen poikasista ole, että sekottaisin Single factorin tavalliseen harmaaseen, koska Kaiho on Double factor, eli kaikki poikaset ovat Single factoreita. Värien tummuus hyppii monilla. Single factorin dominoivalla hopealla on kolme eri tyyppiä, on clear/light, medium ja dark type.  Anyhow, kyselin Idalta ja hän näytti paljon kuvia ja kertoi kivasti juttua tuosta upeasta väristä. Koska Kaiho on naaras on vaikeampi ennakoida, minkä tyypin dominoivia hopeita sieltä sitten tulee.  Kaiholle on jo etsinnässä koiras (jonka tuloon voi ja saa puolestani mennä hyvä tovi), mieluiten valkokasvo koiras, tai harmaa (/valkokasvo) koiras. Muita värejä en hyväksy, joten entsinnässä voipi mennäkkin aikaa.

Löysin myös kivan kuvapläjäyksen, jossa oli paljon tietoa neitokakaduista. Pitkänlinjan neitokakadu kasvattajan Susanne Russon merkille laitettuja juttuja yms. Keräsin tänään vähän tietoa neitokakadu vihkooni, joka on saanut vähän lisäystä viimekerrasta. Tällähetkellä se sisältää…

 neitokakadu genetiikkaa, tärkeitä osa 1 (sanastoa siis)
laskuihin avuksi
omat laskut nro 1 Tera x Dex
koodit
kuinka? (kuinka värit merkitään taulukkoon)
Z1 ja Z2
skp-sidonnaisten laskua, koiras
skp-sidonnaisten laskua, naaras
infoa resessiiveistä
resessiivit
taulukot ja piiloresessiivit
piiloresessiivi
dominoivat ja faktorit
dominoivat, single factor
dominoivat, double factor (Sisältää 2 sivua)
VÄRIT, ohje miten värisivu toimii
harmaa
harlekiini
helmiäinen
kaneli
valkokasvo
lutino
resessiivi hopea
dominoiva hopea
pastellikasvo
kermakasvo
kultaposki
fallow(sisältää Australian fallow)
oliivi(sisältää australian oliivin myös)
platina
keltaposki
keltakasvo
länsirannikon hopea
itärannikon hopea
hopea spangle
tina
schimmel(sisältää halfsiders)
pigmentit osa 1
pigmentit osa 2

pigmentit osa 3
osa 2
osa 3
tärkeitä osa 2 (eli sanastoa)
perinnöllisyystiedettä
tekijänvaihdos
pigmentit osa 4
(viereiselle sivulle tulee kuva)
anatomia
luusto1(kuva luustosta)
luusto 1.2
luusto 1.3
luusto 1.4
ruoansulatus2.1, lista Elimien nimistä
kuva elimistöstä
Ruoansulatus 2.2
Ruoansulatus 2.3
Sisäelimet 3
Hengityselimet 4
hengityselimet 4.2 (plus kuva ilmapusseista)
Lihakset 5
Sulkapuku 6
Sulkapuku 6.2
Sulkapuku 6.3
Sulkapuku 6.4(plus kuva sulan anatomiasta)
Sulkapuku 6.5
Aistit 7(plus kuva silmän anatomiasta)
Aistit 7.2
Aistit 7.3
Aistit 7.4 (kuva korvan anatomaista)
Aistit 7.5, Syrinx (kuva Syrinxin anatomiasta)
Taksonomia 1
Taksonomia 1.2
Taksonomia 1.3
Taksonomia 1.4
Sukupuolen Tunnistusta (sisältää esimerkin Dexin sulasta <3 )
Resessiivien tunnistusta

Hiro

Piilovalkokasvo

Vielä on paljon lisää tietoa kerättävänä! Olen niin ylpeä tuosta vihkosesta kun olen työstänyt sitä jo mukavan tovin. Samalla oppii niin paljon uutta ja mielenkiintoista. Seuraavaksi olisi vuorossa lutinon silmien värit, niistä päättely yms. Sitten dominoivien hopeiden asteet ja vertailukuvia.

Tänään lintujen kanssa ei mitään kummempia ole sattunut. AJ kärkkyi tänään vuorostaan karkkiakin suustani.. huoh.  Se on oppinut targetin vähän paremmin, nyt se todella ymmärtää, ettei sillä kynällä sohita lintua, vaan pyydetään sitä koskemaan. Välimatkoja en ole vielä ottanut, kerrataan kaikessa rauhassa tätä ensin. Muut linnut voivat hyvin. Hironkin kuulumisia kuulin Annilta ja pari kuvaakin sainkin. Herra oli nyrpeänä katsellut vieressä kun ihastus parittelee toisen kanssa ja siten yritättnyt pokata 5viikkoista helmiäisvauvaa x)

 Annille on tammikuussa tulossa ulkomailta lintuja, joten niihin liittyy karanteeni, joten nyt en ole aivan varma mitä tulee tapahtumaan, pitääkö Hiro hakea aikasemmin vai pitääkö se pitää vuoden verran siellä? Sovitaan Annin kanssa piakkoin miten tehdään.

EDIITTIÄ
Anni sai kivan idean, että voisi testipesittää Hiroa yhdelle tulevalle keltaposkelle ja katsoa  periyttääkö se mimmosia puolia itsestään ja onko se edes sopiva pesimään, ainakin naaraista se on aina kiinnostunut.  Mutta tämäkin kaikki riippuu vähän Annin omista aikatauluista koska muutto edessä yms.

 

Comments(4)

 • Anonyymi
  29.12.2012, 09:18  Vastaa

  Montakos vuotta kyseistä listaa on tehty?
  Kohta on kaikki mahdollinen tutkittu.
  Olemmehan kuitenkin kaikki vain jossain määrin yksinkertaisia eliöitä.
  Kiva postaus muutenkin! 😀

 • 29.12.2012, 14:48  Vastaa

  heh ei edes vuotta 😀 suunnilleen siihen aikoihin aloitin missä ekaa kertaa tuota listaa postasin. Eli aika nopsaan olen tehnyt x) mitä taas mä tutkin niin TODELLA monimutkasia olentoja 🙂 Kiitos

 • Anonyymi
  29.12.2012, 16:05  Vastaa

  Upeeta 🙂 Ois hauska nähdä tuota vihkoasi. Koska Idakin oli muistaakseni joskus tekemässä neitokakadu kirjaa, teidän pitäisi lyödä hynttyyt yhteen ja toteuttaa se. I-E:ltä rutkasti kokemusta ja, sinulta lisäinspistä ja potkua kirjantekoon kun olet siinä noin haka ja ahkera, ja innokas keräämään tietoa. 🙂 Oisitte varmaan oiva tiimi, minä ainakin ostaisin sen kirjan 😀 Ja koska neidoista ei ole vielä edes olemassa YHTÄÄN hyvää suomalaista kirjaa, ois kyllä tarve kun harrastuneisuus alkaa olla taas kasvussa. Potkua persuksiin ja kirjantekoon, eikö vaan eikö vaan? 😀
  Ja kuulostais hienolta tuo testipesitys, ihanaa jos suomessa lähtee palamaan keltaposkikasvatuksen kipinä <3 Jee ja hyvää uutta vuotta!

 • 29.12.2012, 18:45  Vastaa

  On aikasemmassa kirjoituksessa muutamia kuvasia, mutta tätäkin vihkoa teen lähinnä, että itse opin. En pahmmin miettinyt tiedon jakamista. Ida on tietääkseni varsin pitkällä kirjassaan, Itse olen loppupeleissä aivan alussa vasta 🙂 Tottakai mielelläni auttaisin Idaa jos hän apua tarvitsee, mutta epäilen 🙂 Kiitos erittäin paljon. Toivon tosiaan että tuo testipesitys tulee tapahtumaan ja onnistuisikin vielä, pääsee vähän näkemään mitä puolia Hirokin tuo, koska alunperin ei ollut tarkoitus ottaa sitä pesitykseen ellen tietäisi miten se periyttäisi mitäkin ominaisuuksia. On vielä kunnia saada omalla linnullaan auttaa tämän uuden kauniin värin leviämistä turvallisesti suomeen 🙂 Hyvää uutta vuotta 2013 teillekkin.

Leave a Comment