Ruokinta

Mitä, pitäähän lintujakin ruokkia, eihän ne ilman syytä sotke niitä siementenkuoria ympäri taloa(tosin ei tästäkään voi olla varma, näyttäis kyllä kovasti siltä että ne nauttii sotkemisesta).  Asiaan… Ruokavaliolla on suuri merkitys lemmikin terveyteen, varsinkin pitkän päälle.  Eihän koirakaan kuole jos sille syöttää jotain puuroa koko sen elämän ajan, mutta ei se ainakaan terveellistä voi olla ja lyhentää elinikää. Linnun, korjaan, neitokakadun perusruokavalioon kuuluu  hyvä siemensekoitus ja tuoreruoka tähän vielä ekstrana pelletit ja vitamiinivalmisteet. Avain hyvään ruokavalioon on monipuolisuus.

linnut syövät hassusti joskus, joten ei ihme että sotkua tulee

Siemenseos on linnun perusruokaa ja sitä tulee aina olla tarjolla. Siemeniä voi myös idättää, jolloin niistä saa parhaimman irti. Kuitenkaan pelkät siemenet ei riitä pitämään terveyttä yllä. Tuoreruoasta saa paljon vitamiineja ja hivenaineita jotka ylläpitävät terveyttä. Jokaisen lajin kohdalla tulee ottaa selvää sen tarpeista, eli kuinka paljon ruoasta tulisi saada hiilihydraatteja, proteiinia jne. Pelletit eivät sovi neitokakadun pääsääntöiseksi ruoaksi, mutta sitä on hyvä antaa vähän muun ruoan ohessa, pesinnän/sulkasadon aikana.

En viitsi itse ruveta pätemään ruokinnasta tai muusta sen pahemmin, joten kannattaa lukea täältä neitokakadun ravinnosta. Keskityn kertomaan lähinnä meillä toimivasta ruokinnasta, sen haasteista jne

Meillä linnut syövät prestigen Cockatiel premiumia pääravintona ja pelletteinä on tähän mennessä toiminut Zupreemin fruitblend(ei maistu kovin hyvin noille) ja Miikan antamat pelletit (niitä AJ syö innoissaan). Tuoreruokaa saavat viikossa monta kertaa, valitettavasti jokapäivä ei välttämättä ole, koska asun perheessä jossa ”tuoreruokaa” ei kukaan muu syö kuin linnut x) Itse kustannan usein ja kaivan kaikkea mahdollista kun sitä on tarjolla.  Lintujen suosikki on ylivoimaisesti herneenversot  ja herne-maissi-paprika ja pelkkä paprika.

paprikaa ja herneenversoja

Usein linnut ovat todella nirsoja, jos niitä ei ole poikasesta asti totutettu tuoreruokaan, eivät ne välttämättä millään sitä tahdo syödä. Yleensä jos linnulla on parvi, on aina yksi joka uskaltaa maistaa, jolloin muut seuraavat perässä. Kun Tera oli minulla yksin, se ei halunnut syödä yhtään mitään vihreää, ellei se sitten ollut mun suussa. Eli se uskalsi syödä vain mitä minäkin. Esitin aina syöväni jotain, jotta sain sen edes maistamaan. Jossain vaiheessa se ei enään uskonut mun surkeeta ”esittämistä” vaan vaati nähdä suuhun että sitä on siellä. Joten jouduin itsekkin syömään (yöh) paprikaa ja muuta.  Kun Tera sai enemmän kavereita, on aika moni ruoka (paitsi pelletit) maistuneet.

Annan linnuille myös sulkasadon(ja tulevien pesintöjen) aikaan niin kutsuttua munaruokaa, eli voimaruokaa. Se sisältää paljon proteiinia ja valkuaisaineita. Saatan antaa sitä harvoin myös ilman mitään sulkasatoja tai mitään, mutta sen proteiinipitoisuuden vuoksi en pidä sitä niin useasti esillä.

Muina valmisteina on käytössä Nekton S, calcivet ja FeatherUP- sulkastoon. Nektonia sekoitan veteen välillä ja tuoreruokien päälle. On kuitenkin suotavaa tarjota mielummin tuoreruokana kaikki vitamiinit kun turvautua keinotekoisiin. Mutta aina varalta…

Tosin tämän seurauksena Tera tulee kärkkymään kaikkea mitä syön. Se tahtoo väkisin aina sitä sille (voipi olla minullekkin) epäterveellisempää ruokaa. Eli se tulee aina jos syön leipää,karkkia,sipsiä,muroja tai ihan ruokaa huoneessa. Se tulee olkapäälle ja tunkee nokkaa  joko ruokaan tai mun suuta päin. Semmonen prinsessa se on, että se ei luovtuta jos yritän ”piilottaa” ruuan, vaan ruokailun loputtua, on näytettävä sille suu että siellä ei ole enään mitään. Jos se ei sillä kertaa saanut mitään, se lähtee usein vihasena pois häkin päälle murjottamaan. Tera villitsi myös AJn tekemään samoin ja AJn perässä tulee Dexter heti, joten nyt kun syön huoneessa, olen kolmen linnun piirittämänä. Joskus Tera jopa halusi juoda kaikkea mitä minä ja lensi aina lasin/mukin reunalle ja  yritti hörpätä, mutta mikään sokerilitku ei sovi linnulle ollenkaan, joten käytin jokusen aikaa sen pois kouluttamiseen. 

Tuo ruuan kärkkyminen ei minua pahemmin haittaa, mutta jos kaveri  syö huoneessa leipää, on selkeästi  niiden mielestä inhottavaa kun joku koukkunokka tunkee naamaan kiinni. Joten pitäisi varmaan vaivautua kouluttamaan tuotakin pois… 

hirssiä

Koska tie linnun sydämeen käy vatsan kautta, on hyvä keksiä linnulle herkkuja, joita voi turvallisesti antaa kun niitä kouluttaa. Ruoka on varmaan parhain tapa opettaa linnulle temppuja. Hirssi on terveellistä ja hyvää ravintoa ja menee loistavasti herkusta linnuilla. Myös maustamattomat riisimurot ovat suosikkeina kärjessä. 

Lintujen aineenvaihdunta on nopeaa, joten ne syövät ja ulostavat paljon. Tämä meinaa suurta sotkua. Koska varmaan jokainen siemen on kuorittava ennen syöntiä, voi vain kuvitella miten monta siementä yksi lintu syö päivässä eli kuinka paljon kuoria tulee vain päivän aikana. Plus ne syödyt tietysti ulostetaan aivan minne sattuu, joten sotkun tulo on taattu. Tähän kun lähdetään lisäämään yksikin lintu, niin sotku tuplaantuu suuresti.  Pelletit saattavat kastuessaan levitä ja lennellä linnun syödessä ja niissäkin voi olla väriaineita, joten erivärisiä sotkukasoja voi odottaa.

Ko. lautanen ja Tera juomassa

Lintu käyttää suuren osan ajasta päivästään syömiseen, joten ruokaa tulee aina olla tarjolla. Harvemmin linnut lihoavat liiasta ruoasta, useimmiten lihoaminen johtuu ruoan huonosta laadusta tai liikunnan puutteesta. Nälkäinen lintu kyllä ilmoittaa ruoan puuttumisen ja voin kertoa, että se ääni ei ole kovin mukava.  Itse olen saanut tätä huutoa lähinnä vain kun vesi on päässyt  loppumaan kupista, koska toiset yrittävät välillä kylpeä kipossa, jolloin vesi vain katoaa… vaikka veden vaihdan joka aamu, voi se olla jo illalla loppu joskus.  Häkissä on juomakippo (koska juomapullossa vesi pääsee usein ummehtumaan) ja häkin päällä on pieni lautanen jossa on yleensä vettä, jos linnut säikähtävät ja lentävät itsensä aivan uuvuksiin jolloin vesi on tarpeen. Kyllä jano tulee muutenkin vain vapaana riekkuessa, joten olen kokenut tarpeelliseksi tuon vestiastian tuossa. Se on myös hyvä ”mittari” näyttämään milloin linnut haluavat kylpeä, koska siihen mahtuu yksi kerrallaan kylpemään, jolloin muut tunkevat viereen, milloin voi alottaa suihkuttelun.

 Joten, linnun ruokinnasta tulee ottaa lajikohtaisesti selvää. Isommat linnut käyttävät tuoreruokaa pääravintonaan, joten pelkkä siemenseos ei todellakaan riitä. Linnun ruokinta ei ole mitään helpointa myöskään niiden nirsouden takia, jolloin voi joutua tukeutumaan lisäravinteisiin. Parvessa ”tyhmyys” tiivistyy ja linnut usein uskaltavat maistaa tuoreita ja saattavat tykästyä.

(lisään kuvia ruoista kun pääsen kotiin)

 

Comments(2)

  • Anonyymi
    6.3.2013, 20:16  Vastaa

    Joo, luin yhestä postauksesta että sulla on ollu ongelmia kuvien kanssa ^^ Voisin koettaa vähän opastaa, joten siis;

    Kannattaa ladata ne kuvat normaalisti bloggeriin, ja ottaa sieltä aina yksi kerrallaan niitä kuvia. Kuvia ei kannata siirrellä hiirellä siirtämällä, vaan klikkaamalla kuvaa ja laittamalla sinisten 'reunojen' alavalikosta ''Keskelle'' ''Vasemmalle'' tai ''Oikealle'' kun kuvan paikkaa valitaan. Yleensä ensin kannattaa laittaa kuva samasta paikasta kokoon ''erittäin suuri'', ja sitten pienentää sitä keskikokoiseksi, pieneksi tai laittaa sen alkuperäiskokoon joka on yleensä ihan sairaan iso 😀 Minulla ainakin. Kun koetetaan valita riviä jolle kuva laitetaan, paina teksitstä esim. kaksi kertaa entteriä, ja sitten valitset sieltä tekstin keskitysvalikosta vasemman reunan, ja kun sen olet tehnyt, klikkaa se takaisin teksitn keskitysvalikosta keskelle. Sitten taas mene sinne mihin olet ne kuvat ladannut, ja tuplaklikkaa sieltä yhtä kuvaa, ja kuvan pitäisi olla siinä keskellä, ilman sitä efektiä että kaikki kuvat menevät minne sattuu. ^^ Toivottavasti sait edes jotain selvää, ja jos olet oppinut tuon tavan jo, niin pahoittelen että selitin sinulle oman tapani … 😀 Kirjotin tosi sekavasti, mutta koeta ymmärtää .. 😀

  • 6.3.2013, 22:04  Vastaa

    juu tiedän tuon, mutta silti se mättää välillä X) mutta eihän tuo nyt haittaakkaan, suurin osa teksteistä ei oo kuva postauksia, joten pari kuvaa on ihan helppo sijoitella vaan ^^ yhdessä vaiheessa jouduin kyllä muutamaan koodiakin että sain jonkun toimimaan, mutta ei se mitään, hyvää kertausta ehkä tulevalle koodaajalle x)

Leave a Comment