Munia, munia ja munia

Munia. Kaikkialla.  Täällä on nyt viime aikoina ollut pesimisinto huipussaan. Varmaan jokainen pari innostunut munimaan, vaikka pesää ei olisi saatavilla.  Kaikkihan lähti siitä kun Lexi oli tietämättäni muninut ruusujen häkin taakse. Poikanen kuoriutui ja eksyi sieltä häkin takaata pesityshäkin taakse, mistä sen löysin. Yritin pelastaa poikasen, mutta se oli niin pieni ja heikko eikä selvinnyt. Emot eivät löytäneet poikasta joka karkasi pesästä. Lexillä oli vielä muutama muna,  mutta koska pesityshäkki oli jo varattuna, en voinut muuta kuin tehdä Lexille pahvilaatikosta pesän ja asettaa sen munat sinne. En tässä vaiheessa uskaltanut enää alkaa keittämään munia, koska yksi poikanen oli jo kuoriutunut, seuraava tulisi pian perässä. Lexi siirtyi hienosti hautomaan loppuja munia pahvilaatikkopesäänsä, jonne Punkki sitten kuoriutui. Dexter pyrki pesään ylä kautta ja jyrsi kattoon reiän. Siirsin uuden laatikon sen pahvilaatikkopesän päälle (suljettuna tietenkin) estämään enempää tuhotöitä pesälle missä Punkki jo kasvoi.  Dexter luovutti, mutta olisinpa huomannut, että verhon takana pahvilaatikkoon oli jyrsitty reikä ja Gwyn ja Amy asettuivat sinne ja munivat sinne.

Huomasin myös Karnakin ja Evelynin pesivän ruusujen häkin takana ja ilman pesää, munat vain karkailivat lattioilla ja Evelyn muni vain lisää ja lisää munia. Vaihdoin Arminin ja Yharnamin pesityshäkistä pois, sillä Armin ei pesästä huolimatta suostunut munimaan. Siirsin Evelynin ja Karnakin pesityshäkkiin, sillä en halunnut Evelynin enää munivat yhtään ylimääräisiä munia. Evelyn on vielä hyvin nuori pesimään, enkä olisi tahtonut sen rasittavan itseään enempää. Evelynillä oli 5 munaa pesässään joista yksi on nyt kuoriutunut. Ensikertalaisiksi emot ovat hoitaneet poikasta hyvin, mitä  nyt Karnak ruokkii poikasta todella ”raivokkaasti” ja Evelyn taas on poikaselle niin hellä.

Punkki pärjäsi pesässä alkuun hienosti, kunnes Dexter päätti uskaltautua sinne häkin taakse  ja hyökkäsi Punkin kimppuun. Punkki piti poistaa ja keskityin hoitamaan sitä ja sen haavoja. Hemwick oli silloin siirtynyt munimaan pahvilaatikkopesään. Keitin munat, koska en tahdo enää muiden pesivän sinne häkin taakse, minne muilla linnuilla on pääsy, koska on riski että poikasten kimppuun hyökätään, kuten Punkin kävi. Olisinpa vain huomannut, että Hemwick oli kenties tietoinen mitä tein ja oli muninut vielä lisää (yli 8 munaa yhteensä) joista nyt meni kuoriutumaan jo kolme. En huomannut ajan kulua yhtään, kun keskityin Punkkiin ja seuraamaan Karnakin ja Evelynin pesintää kamerasta.

 

Siitä huolimatta, että Karnak ja Evelyn saivat pesityshäkin ja pöntön, Amylla ja Gwynillä oli oma laatikkolukaali ja Dexter ja Hemwick saivat pahvilaatikkopesän, munia ilmestyi ympäri huonetta. Oli häkin takana, ruokaboxien takana, ruoka-astiassa ja ruusujen häkissä undulaatin muna.  Linnut ovat täysin seonneet hormoneistaan. Ei turhaan sanota, että neitokakadu on lintumaailman pupu. Niin herkästi tahtovat lisääntyä.  Linnut taisivat innostua vähän liikaa, kun hommasin niille kylpyastian. Sekä vaihdoin niidenn ruokalaatikkoon kuiviketta, joka on saanut ne innostumaan kaivelusta. Sekä tarkotuksellisen pesityksen takia tuoreruokaa on enemmän tarjolla, sekä ilmankostutin päällä useasti.  Myös keväinen ajankohta lisää pesimishuuruja.

Hemwick pahvilaatikkopesässään. Pesään näkee vain pienestä reiästä ruusujen häkin sisältä.

Toivotaan, että pahvilaatikkopesän poikaset saavat nyt olla rauhassa, sillä Dexter puolustaa pesää aika ärhäkästi. Toivotaan myös, että Evelynin ja Karnakin esikoinen pärjäilee, ensikertalaisia kun molemmat näissä lisääntymishommissa.

Painotan nyt vielä vahvasti, että en todellakaan suosittele koloniapesitystä. Siinä on niin paljon riskejä emoille ja poikasille. Koloniapesityksellä tarkoitetaan sitä, että annetaan linnuille pesäpaikkoja, mihin parit voivat vapaasti mennä ja pesiä, kaikki linnut samaan aikaan omissa pesissään. Tämä usein johtaa tappeluihin  ja poikasten mahdolliseen tappamiseen, sekä stressaa emojen pesärauhaa.

 

Comments(0)

Leave a Comment