Kadonneen identiteetin löytyminen

Aikasemmin mainitsin jo, että mulle on tulossa toi ruusukakadu. Siitä ei ihan hirveesti tiedetty mitään. Ei tarkkaa ikää, alunperin ei sukupuolta, ei kasvattajaa eikä mitään. Sen mukana ei tullut mitään todistuksia alkuperästä edes.  Ruusukakadu kuuluu CITES-II liitteeseen joten sitä ei edes saisi myydä ilman alkuperäistodistusta. Lintu on periaatteessa laiton.  Kyselin hiukan linnusta ja renkaan tietoja ja lähdettiin etsimään linnun kadonnutta identiteettiä.

Kasvattajalla, pöntöstä kurkkiminen

Sain renkaan tiedot. Ensimmäisenä alettiin kahlaamaan nettiä josko renkaan merkinnät tekisivät järkeä. Siinä oli yhtäläisyys Erwinin renkaan kanssa. Kumassakin on ZG alussa. Tutkittiin miten se liittyisi mihinkään. Ilmeni, että ZG tarkoittaa ”Zuchtgemeinschaft” eli suomeksi ”kasvattajien liitto” tms.  Siihen kuuluu ainakin Saksa ja Itävalta. He käyttivät aikaisemmin renkaissa erilaisia yhdistelmiä, kuten Z ja ZV kunnes se muutettiin ZG.  Löydettiin saksaksi myös jokin rekisteriä ylläpitävä sivu(Zuchtgemeinschaft), jonne laitettiin sähköpostilla renkaan tiedot. Saatiin suht nopeasti vastaus jossa oli jo vähän tietoa linnusta enemmän. Saatiin sen kasvattajan osoite ja puhelinnumero. Edistystä.

Soitettiin sitten kasvattajalle ja riemuksemme hän oli hyvin ystävällinen ja yhteistyöhaluinen. Hän oli kovin ihmeissään miten lintu oli päätynyt Suomeen asti.  Hän kyseli kovasti miten linnulla menee ja oli aidosti kauhistunut kun kuuli, että lintu on joskus klipattu. Vielä vääräoppisesti vioittaen linnun siipeä luuhun asti. Suurimmalla tod.näk. tämän takia lintu tykkää istua vähän oudosti siiven päällä. Onneksi se kuitenkin osaa lentää taitavasti tästä pienestä komplikaatiosta huolimatta. Hän sanoi ettei olisi koskaan myynyt lintua jos olisi tiennyt, että se klipataan tai myydään eteenpäin jonnekin eläinkaupalle.

Kasvattajaksi osottautui Peter Baumann. Hän kasvattaa eksottiisia lintuja isoissa hienoissa tiloissa ainakin kuvista päätellen. Olin myös kovin ihastunut hänen asenteeseen lintujen kasvatukseen. Hän ei arvosta siipien klippaamista eikä käsinruokintaa. Hän sanoi, että lintu joka on emojen kasvattama on ”oikea lintu”. Olen täysin samaa mieltä. Hän oli myös erittäin tarkka että linnuilla on varmasti tilaa lentää ja jaloitella. Kysyimme myös olisiko mahdollista että lintu olisi sukua Erwinille, mikä ei kuulemma ole mitenkään mahdollista. Wink wink.

Kasvattaja on äärimmäisen iloinen kun kuuli miten hyvään paikkaan lintu kuulemma pääsee. Saimme linnusta siis lähes kaiken selville. Sen tarkan kuoriutumispäivän, sukupuoli testattiin erikseen suomessa, mutta sen alkuperäinen DNA testi tulos myös (tietysti sama, naaras) ja kasvattaja hänen tiedot. Myös alkuperäistodistus! Lintu on jälleen laillinen.

Linnun kierto on siis mennyt kutakuinkin näin

Kasvattaja -> Holland birdcenter (tässä välissä saattanut olla vielä jotain) -> Okalintu -> Terhi -> minä

Lintu on saanut siis reissata paljon, ihmeellisen hyvin se on kuitenkin pysynyt kilttinä ja suht kesynä vaikka vähän ujo onkin. Aivan mahtavaa. Tulee niin hyvämieli että pääsee auttamaan tällaistakin lintua <3

Linnun nimi oli alunperin Viivi, mutta sanoinkin etten tahdo samannimistä lintua kun minä itse joten lintu uudelleen nimetään. Sen nimeksi tulee Jiyuu! Jiyuu on japania ja tarkoittaa vapautta.

Jiyuun vanhemmat

 

Comments(0)

Leave a Comment