Muutto lintujen kanssa

Muutin ihan tammikuun alussa uuteen kotiin. Muutin tampereen sisällä ja matkaa autolla vanhalta kodilta uuteen on noin 25 minuuttia. Kuitenkin matka jännitti kauheasti, lähinnä vain lintujen puolesta. Tässä vähän tarinaa meidän muutosta!

Muuttopäivä oli perjantai 7. päivä. Otin linnut kiinni pimeässä edeltävänä iltana matkahäkkiin. Tarkistin myös kaikki linnut ja niiden kynnet kun kiinniotto oli muutenkin jo pakollinen. Linnut voivat oikein hyvin, muutamalta vähän kynsiä lyhennettiin. Matkahäkkinä toimi undulaattien pesityshäkki. Tähän häkkiin jouduin ahtamaan lähes kaikki linnut. Ruusukakadut menivät omaan matkahäkkiinsä. Kolme lintua menee hoitoon siskolleni, joten ne otin erilliseen matkahäkkiin. Aika ahtaaksihan tuo tila kävi. Siksi toivoin muuton tapahtuvan nopeasti, että saan linnut ulos häkistä mahdollisimman pian. 

Linnut nahistelivat häkissä paljon, varsinkin pimeällä, kun tilaa ei oikein ollut. Oli niin paha olo pitää niitä näin. Varsinkin kun en saanut ensimmäisenä muuttopäivänä lintuhuonetta valmiiksi, koska huoneessa ei ollutkaan ovea! Suojasin lintuhuoneen lattian matoilla, koska kyseessä on laminaatti, en halua kosteuden päätyvän suoraan lattialle. Seinille ripustan suihkuverhoa. Pyrin saamaan seinät lähes täysin päällystettyä.

Prioriteettina oli keksiä jokin systeemi oven tilalle hetkellisesti ja saada orret edes jotenkin pystyyn. Alkoi olla jo myöhä kun pääsin vihdoin säätämään huoneen kanssa. Oven eteen laitoin häkin osan nojaamaan ja teippasin huovan vielä oven yläpuolelle, koska ovi ei riittänyt korkeudeltaan ja yläreunaan jäi linnun mentävä aukko. Oli mentävä hakemaan ovea. Ystävän autoon ovi ei olisi mahtunut, joten googlattiin paljonko ovi painaa. Netin mukaan sisäovi painaa n. 2 kiloa vähän päälle, ajateltiin, että tuossa vieressä on K-rauta, haetaan ovi ja kannetaan kotiin. Matkaa K-raudalle oli vain 2 kilometriä. Otin koiran vyölle, että kädet olivat vapaana ja lähdimme ostamaan ovea. Noh saatiin apua kivalta henkilökunnalta liittyen oven asennukseen ja muuhun. Sitten vaan ostettiin ovi ja tajuttiin sen painavan vähän enemmän. Ovi painoi reilu 10 kiloa ja toimivin tapa kantaa ovi kahdestaan oli nostaa koko ovi päänpäälle. Koira veti penkkaan kokoajan ja yritti leikkiä ja tasapainotellen 10 kilon ovea päänpäällä 2 kilometrin verran, mietin että mitä kaikkea sitä teenkään lintujeni puolesta. Olen kyllä hyvin kiitollinen, että minulla on näin ihania ystäviä, jotka auttavat monenlaisissa yllättävissäkin tilanteissa. Saatiin vähän huvittuneita katseita kun menimme tuolla ovi pään päällä. Saatiin ovi onneksi kotiin ja asennusta varten piti repiä lista irti seinästä raa’alla voimalla. Youtubesta piti katsoa taas videota miten se ovi asennettiinkaan. Tajusin siinä meidän asennusvaiheessa, että tässä on kyllä nyt jotain hassua. Asennettiin ovi ja tajusin. Se on väärinpäin, eikä ovea voi ”kääntää”. Kahvaa käännetään siis ylöspäin, jotta ovi aukeaa, sekä lukkopaikka on nyt kahvan yläpuolella. Olimme kuitenkin niin väsyneitä koko touhuun, että annettiin oven olla näin. Eli nyt lintuhuoneen ovena toimii väärinpäin oleva ovi, joka aukeaa kahvaa nostamalla, eikä painamalla. 

Huopa piti vielä teipata yläreunasta kiinni, koska linnut olisivat muuten tulleet ulos huoneesta.
Sain oven asennettua... väärinpäin.

Lintuhuoneen valot muuttuivat nyt 36W T8 lampuista ihan uusiin T5 lamppuihin, jotka ovat paljon vahvemmat ja paremmat. Lamppu setti oli hyvin helppo asentaa ja lamput olivat helppo kytkeä yhteen sarjaan. Valovoima on oikein hyvä, vaikka valoja on tällä hetkellä vain 4 katossa. Pesityshäkin päälle tulee vielä 6 18W T8 lamppua. Lintuhuoneessa on kyllä hyvin typerä kattolamppu, jonka aion vielä poistaa, koska se on täysin tiellä, eikä tuosta lampusta ole mitään hyötyä. 

Lintuhuone vaatii vielä paljon työtä. Rakensimme lipaston, johon lintujen tavarat tungettiin, mutta eihän ne millään mahtunut tuonne laatikkoon. Tuli huomattua, miten paljon käyttämättömiä leluja oli kertynyt vanhan kodin kaappiin. Eipähän tarvitse heti ostaa uusia.

Seinille pitää vielä ripustaa paljon verhoja, ja naulata kiinni, että ne pysyvät varmasti. Lattian rajaan aion vielä pistää paperia, että seinät johon verhot eivät yllä, eivät mene liian likaisiksi. 

Muutto meni ihan hyvin ja linnut ovat jo vähän alkaneet kotiutumaan. Odottelen että linnut ovat asettuneet paremmin, ennekuin pääsen kokeilemaan uutta pesityshäkkiä. 

 

Comments(2)

 • Vanessa
  15.1.2022, 18:49  Vastaa

  Voin vain kuvitella tuota muutto rumpaa ja tuota oven kanssa sähläystä!😂Onneksi kaikki kuitenkin järjestyi.

  • teranymphicus
   2.2.2022, 18:27

   Joo tosiaan oli aikamoinen säätö. Onneksi on pahin takanapäin. Lintuhuone vaatii vielä vähän työtä, mutta teen sitä pikkuhiljaa 🙂

Leave a Comment