Linnunpitoa vuosien saatossa

Siivoilin eilen lintukuvien kansioita ja tulin huomanneeksi lintuhuoneen vanhoja versioita, jotka ovat kaukana täydellisestä. Ajattelin, että voisin jakaa tänne miten asiat on joskus olleet. Kukaan ei koskaan ole täydellinen, en minäkään, varsinkaan silloin kuin aloitin harrastuksen. Aikaa on kuitenkin kulunut ja opin aina uutta ja mukaudun. Olen nyt aika tyytyväinen lintuhuoneeseen, mutta sielläkin olisi asioita, joita haluan muuttaa. 

Ensimmäinen lintuni, Tera, muutti aika nopealla aikataululla. Tera tulikin tänne päivässä siitä, kuin olin vasta selvittänyt mistä neitokakadun saa. Se asui koiran kuljetushäkissä ehkä 3 ensimmäistä päivää, kunnes rakennettiin sille häkki. Tämä prototyyppi häkki oli aivan kamala, epäkäytännöllinen ja vaarallinen, koska kanaverkko törrötti kulmista terävinä piikkeinä. Tosin vain ulospäin, eli sain siitä itse kokoajan naarmuja. Linnuilla oli hyvin kliseiset luudanvarsiorret. 

Tera sai myöhemmin kaksi kaveria, jotka asuivat sen kanssa tässä häkissä. Jack ja Waldo olivat aika pariutuneet koiraslinnut. Jack joka kiinnostuikin Terasta sai Waldon hyökkimään Teran päälle. Luovuin näistä linnuista, koska en siinä tilanteessa yhtään tiennyt mitä olisin voinut tehdä, enkä voinut katsoa kun rakkain lintuni saa nokasta ja kuinka sitä hätistellään ympäri häkkiä. 

Tera jäi yksin, joten päätettiin heittää tämä häkkihärpäke pois. Tera sai pienen tehdasvalmiste häkin jossa se vain nukkui, koska se oli aina vapaana. Kun kaverin hankkiminen tuli taas aiheeksi, hommasin Teralle kaveriksi lutinokoiraan Tomin. Tom asui hetken pienessä häkissä Teran kanssa. Lähinnä ne siis viettivät yöt siellä, jos sitäkään. Tom oli todella arka, eikä siitä näyttänyt olevan mitään seuraa Teralle, niin päätin hankkia vielä toisen linnun. Hiro muutti meille ja sen mukana tuli ”isohko” häkki, johon linnut muuttivat. 

Linnut saivat ensimmäisen lintulampun tässä vaiheessa, koska se tuli Hiron mukana. En kuitenkaan tiennyt lamppujen tärkeydestä tässä vaiheessa. Lamppu oli varmasti jo vanha ja UV:n menettänyt. Jos se edes oli lintulamppu. Linnuilla oli nykyään metsästä etsityt luonnollisemmat orret, joten suunta oli tässä vaiheessa vaan parempaan päin. Seuraavana meille muutti Dexter ja sen perään AJ, Quinn ja Kaiho. Nämä kaikki linnut asuivat tuossa kyseisessä häkissä, välillä siihen oli yhdistettynä se vanha tehdasvalmis häkki ns. linnan tornina. Linnut olivat kuitenkin suurimman osan ajasta aina vapaana. 

Lintumäärän kasvaessa, pyysin että isä rakentaisi uuden häkin, paljon isomman ja paremman. Tästä seuraava askel oli jo aviaario. Tämä aviaario oli jo niin iso, että linnut mahtuivat lentämään. Aviaarion ovi oli kuitenkin aina auki, linnut menivät sinne nukkumaan ja syömään. Olin niin innoissani tästä päivityksestä. Sain jopa ensimmäiset lintulamput tämän häkin päälle. Aviaarion verkko oli tosin muovipäällystettyä pienisilmäistä kanaverkkoa. Linnut jyrsivät verkon nopeasti aika rumaksi ja tässä vaiheessa opin, miten sinkitty verkko voi olla vaarallinen. Mikään ei oikein riittänyt, tahdoin vielä enemmän. Tiesin, että kun kohta aion muuttaa omilleni, linnut eivät muuta enää häkkiin, haluan niille kokonaisen huoneen. 

Vihdoin ja viimein muutin lintujeni kanssa Tampereelle. Hain vaan asuntoihin joissa on erillinen huone, koska olin päättänyt, että linnut muuttavat sinne ja häkki jää historiaan. 

 

Tämä ensimmäinen lintuhuone oli iso harppaus. Linnuilla oli nyt paljon tilaa lentää ja tälle kasvavalle lintumäärälle se oli ideaalia, poikasetkin oppivat lentämään paremmin kuin häkissä kasvaen. Olin niin iloinen, että pystyin tarjoamaan niille huoneen, enkä häkkiä. Puutteita siellä kuitenkin oli. Iso huone oli vaikea valaista hyvin. Enkä saanut valoja kattoon.  Lintulamput olivat siis pesityshäkin päällä ja ”ikkunalaudalla”. Lattia oli vuorattu hamppukuivikkeella, joka osoittautui todella vaikeaksi siivota, joten lintuhuoneen siivous kärsi. En saanut sitä aikaseksi. Hamppu oli muuten kiva, koska linnut tykkäsivät kaivaa ruokaa sen seasta, enkä tiennyt miten päällystäisin koko lattian sanomalehdillä jos vaihtaisin paperiin. Muutto tuli ja päätin, että yritän taas jotain uutta ja parempaa.

Huoneen lattia oli suojattava jotenkin, joten päädyin laittamaan lattialle pressun. Pesityshäkin pohjan yritin pitää vielä hamppukuivikkeena, mutta se kuitenkin valui ulos häkistä ja sotki lattiaa vielä enemmän. Lintujen ruoka-astia oli lampun kupu, joka kävi kaukalosta. Huoneeseen ei saanut lamppuja mitenkään hyvin, kuin häkin päälle, lattialle ja kiipeilypuuhun nojaamaan.  Linnut jyrsivät johtoja, joka meni kokoajan siihen, että lamppuja oli vähemmän ja vähemmän, huone oli pimeä. Orret eivät pysyneet pystyssä ja pressun takia lattiaa ei voinut edes imuroida. Koisat alkoivat ottaa huoneessa valtaa ja kaiken päälle Tera menehtyi niin traagisesti jäämällä seinän ja häkin väliin jumiin. Vajosin niin alas elämässä, että minua pelotti edes mennä huoneeseen. Ruokin linnut, vaihdoin vedet ja poistuin nopeasti. Huone oli hirveässä kunnossa ja vihasin sitä niin paljon. Koin myös todella huonoa omatuntoa siitä, mihin olin asiat päästäneet, enkä voinut tehdä mitään. Olin jo heittämässä hanskat tiskiin koko harrastuksen kanssa, mutta onneksi ystävät auttoivat minua siivoamaan huoneen ja päädyin muuttamaan taas asioita. Pressu lähti lattialta ja nyt tilasin ison paperirullan, jonka saisin levitettyä lattialle, jotta siivoaminen helpottuisi. Päädyin muuttamaan huoneen järjestystä monesti, jotta löytäisin hyvä asetelman huoneeseen. Ruusut olivat saaneet isomman häkin, joka vei nyt isomman osan huonetta kuin edellinen. Tässä vaiheessa sain myös ensimmäiset lampunkannat, joissa oli metallilla suojattu johto, joten linnut saivat vihdoin paremmin valoa ja turvallisuus nousi. Linnut saivat myös ensimmäisen ruokalaatikko prototyypin, jonka avulla siemenet pysyivät paremmin kurissa eivätkä olisi joka puolella lattiaa. 

Eikä aikaakaan, kun huomasin, että paperit on vaikea vaihtaa, kun huoneen lattialla oli paljon painavia asioita, kuten kuusenjalat jotka kannattelivat orsia. Piti aina kantaa tavaroita edestakaisin huoneesta siivouksen ajaksi ja se oli todella rankkaa. Tästä päästiin seuraavaan vaiheeseen joka oli siirtää orret kattoon. Huoneen järjestys oli vähän huono ja orret olivat toisella puolella huonetta katossa. Pesityshäkki ja ruusujen häkki vei toisen seinän kokonaan ja niiden taakse oli nyt mahdoton päästä, joten huone koki vielä uuden järjestelyn. Ruusujen häkki meni ikkunan eteen, ja pesityshäkki sen toiselle seinälle. Tähän järjestykseen huone siitä jäi. Lattialle jäi ainoastaan ruokalaatikko, jonka siirtäminen oli vielä helppoa. Siivous helpottui suuresti. Lamppuja oli nyt enemmän ja häkkien päällä, ne oli suunnattu osoittamaan orsille päin, että linnut näkisivät paremmin. En kuitenkaan pitänyt tästä ratkaisusta,  halusin enemmän ja paremman. 

Seuraavana linnut saivat uuden ruokalaatikon, johon sain hamppukuivikkeen. Olin iloinen, että linnut saivat kaivelumahdollisuuden taas. Ruokalaatikko on iso, joten sinne mahtuu monta lintua kerralla syömään. Hienoin päivitys koko huoneessa on kuitenkin isot lintulamput katossa. Kahdeksan kappaletta lamppuja katossa ja kuusi pienempää häkkien päällä. Kaikki lamput ovat myös ajastettuja ja kattolamput jopa himmenevät yötä kohden ja aamulla syttyvät himmeänä ja kirkastuvat. Linnuilla on liiketunnistava valonheitin, jos ne säikkyvät yöllä, niin ne löytävät takaisin orrelle, eikä ikäviä törmäyksiä satu. Kaikki johdot ovat suojattuja metallisella putkella. Seinille ripustin suihkuverhoja suojaamaan ja tuomaan väriä. Lintuhuone on nyt valoisa, helppo siivota ja miellyttävä. Orret ovat aseteltu huoneen reunoille, että keskelle jää tilaa lentämiselle. Vielä muutamia asioita haluaisin päästä muuttamaan huoneeseen. Tahtoisin veden tarjoamiselle jotain parempaa, kuin jakkaran. Häkkien taakse olisi kiva saada joku matto, jotta lattia ei likaantuisi. Nyt on vähän myöhäistä enää alkaa suojaamaan listoja, koska ne ovat jyrsittyjä, mutta kun tästä muutan, niin osaan suojata nekin tulevaisuudessa. Ilmankostuttimelle tarvitsen myös paremman paikan ja ruoan säilytykselle jotain parempaa kuin laatikot huoneen ovella. 

Kuten näkyy, tässä on menty monenlaisen vaiheen ohi ja parannuttu huomattavasti asioissa. Nyt olen oikein ylpeä omasta lintuhuoneesta, linnuillani on nyt kirkas huone päivitetyin lintulampuin, iso ruokalaatikko missä ne voivat kaivella ja toteuttaa itseään. Paljon tilaa lentää ja linnuilla on parvi kavereita. Niillä on niin paljon paremmat oltavat nyt, ja aion tehdä kaikkeni kehittääkseni sitä vielä eteenpäin. 

 

Comments(0)

Leave a Comment