Iosefka sairastaa

Huomasin jokusen aikaa sitten, että Iosefka vaikuttaa vähän väsyneemmältä. Olin kyllä aika varma, että se on muninut tai aikoo munia taas jonnekin huoneen nurkkiin. Toissapäivänä kuitenkin Iosefkan hengitys oli muuttunut todella raskaaksi. Se roikotti siipiä eikä jaksanut lentää kunnolla. Soitin eläinlääkäriin ja sain ajan seuraavalle päivälle. Otin illalla linnun kiinni ja tutkin itse vähän läpi ja tunsin selkeän massan linnun alavatsassa. Veikkasin itse kuoretonta munaa eli niin kutsuttua nahkamunaa/tuhkamunaa tai kasvainta. Huoli oli suuri ja Iosefka vaikutti illalla olevan huonossa kunnossa. Aamuun mennessä se oli kuitenkin piristynyt jo vähän ja söi hyvin edelleen. Sitten mentiin eläinlääkäriin.

Lääkärissä lintu tutkittiin, siltä otettiin verinäyte ja se röntgenkuvattiin. Munaa ei näkynyt, mutta nahkamuna ei röntgenissä näy, koska siitä puuttuu tyypillinen kalkkikuori. Tulehdusta linnulla ei ollut. Röntgenissä havaittiin kaksi aktiivista follikkelia, joka viittaisi munien tuotannon lähtevän käyntiin. On siis hyvin mahdollista, että ensimmäinen muna on nahkamuna ja se painaa nyt Iosefkan ilmapussia, joka aiheuttaa raskaan hengityksen ja lentämisen vaikeuden. Toinen vaihtoehto olisi tyrä, joka vaatisi leikkauksen, jossa on huono ennuste. Itse siinä tapauksessa päätyisin lopettamiseen. Iosefka sai nyt viikon aikaa saada joko mahdollisen nahkamunan ulos, jos kyse olisi siitä, olisi ongelma sillä selvä ja hoidettu. Mutta jos munaa ei näy tai kuulu, pääsee Iosefka tuskistaan, en vie sitä leikattavaksi, jonka jälkeen sille pitäisi etsiä vielä uusi koti. Linnulle varmasti helpompi niin, kun lopetuksesta se ei kärsi.

Olen aivan rikki tästä tilanteesta ja toivon nyt parasta, että Iosefka saisi munan puserrettua ulos. Siirsin sen pesityshäkkiin Bright eyessin kanssa. Eläinlääkäri ehdotti, että annan sille pöntön, joka voisi stimuloida lintua munimaan ja täten saada se muna liikkeelle. Illan ja seuraavan aamun Iosefka oli hyvin väsynyt, mutta sillä meni varmasti hetki palautua eilisestä eläinlääkärireissusta. Nyt se vaikuttaa jopa vähän virkeämmältä, ja silminnähden näyttäisi nyt siltä, että massa olisi ehkä jopa vähän liikkunut alaspäin, tai sitten se on vain toiveajattelua. Sen hengitys ei ole nyt niin raskaanoloista ja siivet ovat toisinaan jopa jo pyrstön päällä. Toivotaan nyt parasta pienelle Iosefkalle. Iosefka on tuontilintu hollannista, ja sen kasvattaja kasvatti linnun juuri minua varten. Se on minulle niin tärkeä ja hieno yksilö, en tiedä kuinka tästä menetyksestä palautuisin. 

 

Comments(0)

Leave a Comment