Hoito-ohjeet

Lisäsin artikkelit osioon ”lyhyet” hoito-ohjeet lajeille joita kasvatan. Pyrin pitämään tekstin lyhyenä ja ytimeikkäänä. Toivon kaikkia kasvattiani harkitsevien lukevan lajin hoito-ohjeen ja täyttävän kaikki pakolliset kriteerit. Listaan alas vielä kriteerit ja lyhyen selityksen niistä.

Häkki on linnun turvapaikka. Lintu todennäköisesti joutuu viettämään aikaa häkissä elämänsä aikana, joten häkin tulee olla tarpeeksi suuri.

Maa- ja metsätalousministeriön minimisuositukset ovat:
Neitokakadulle 0,75m2 ja jokaista uutta yksilöä kohden 0,10m2 lisää.
Undulaatille 0,31m2 ja  jokaista uutta yksilöä kohden 0,04m2 lisää.

Nämä ovat minimit, enkä myy poikasiani minimiä pienempiin häkkeihin. Mitä suurempi häkki, sen parempi!

Linnuilla on meitä parempi näkökyky. Niiden silmät näkevät meitä nopeammin sekä ne näkevät ultraviolettivalon. Tämän takia linnuille tulee tarjota linnuille suunniteltu UV-lamppu.  Linnun silmään tavalliset lamput saattavat vilkkua ikävästi. Loisteputkilampun kannassa tulee olla elektroninen liitäntälaite, ettei valo vilku linnun silmiin. Linnuille suunniteltuja UV-lamppuja voi ostaa eläinkaupoista. Niitä valmistaa esim Arcadia. Pelkkä yksi UV-lamppu ei riitä, sillä linnut eivät ole tottuneet näkemään hämärässä. Linnuilla tulee olla kunnon valaistus päivisin. Auringon tuottama UV ei pääse ikkunan läpi, joten pelkkä ikkunasta tuleva valo ei ole riittävä.

Neitokakadu ja undulaatti ovat pääsääntöisesti siemensyöjiä, mutta niiden ruokavalio ei koostu täysin vain siemenistä. Kummallekkin lajille tulee tarjota myös tuoreruokaa. Tässä tapauksessa lehtevät vihreät, kuten parsakaali, lehtikaali, rucola jne. Myös idut ovat mainio ravinnonlähde näille lajeille.

Pelkästään pelletti ei kuulu kummankaan lajin pääsääntöiseksi ruokavalioksi. Siemensekoituksessakaan ei olisi hyvä olla liikaa auringonkukkaa.

Neitokakadut sekä undulaatit ovat parvilintuja. Ihmisen seura ei koskaan voi korvata lajitoverin seuraa, olit kotona kuinka paljon tahansa. Sinun elekielesi ei koskaa vastaa samaa kuin toisen linnun, et puhu samaa kieltä lintujen kanssa. Ainut oikea seura linnulle on toinen lintu, ja omaa lajia. Minulla ei itselläni ole mitään vastaan hankkia ensin yhtä ja tutustua lajiin ja kesyttää yksilö, kunhan sille hankitaan kaveri lähitulevaisuudessa.

Fiksuina lintuina neitokakadu ja undulaatti tarvitsevat tekemistä. Linnuilla on oltava paljon luvallista tuhottavaa ja tutkittavaa. Kumpaakaan lajia ei ole tehty koristeeksi häkkiin istumaan. Ne eivät ole somisteita vaan perheenjäseniä. Linnuille on tarjottava kotona paikkoja oleskella, vaikka se tarkottaisi sotkua muuallakin kuin niiden häkissä.

 

Comments(0)

Leave a Comment