Poikanen hädässä

kipeä poikanen juuri pöntöstä nostettu

Nyt kun kohdalleni on sattunut tapaus, jossa on mahdollisuus pelastaa poikanen avustamalla pientä elämää jaksamaan, niin kirjoitan vähän aiheesta jos jollain tulee vastaan ja kaipailee apua.  Oma tarinani meni siis näin. Tarkistin pöntön tavalliseen tapaan ja huomasin yhden poikasista nuokkuvan silmät kiinni ja aivan lytyssä. Tiesin heti ettei kaikki ole kunnossa. Otin sen pois pöntöstä ja tarkastelin. Iho oli punainen ja  se oli selkeästi kehityksestä jäljessä. Tiesin että oli toimittava nopeasti etten menetä pienokaista. Arvelin ihon punertavuuden ja kuivuuden takia dehydraatiota. Menin kysymään Ida-Emilialta ja Annilta neuvoja ja kävi ilmi että poikasella on luultavasti ollut jokin imeytymishäiriö ja tästä johtunut dehydraatio.  Sain Annilta hyvän reseptin millä nesteyttää poikasta ja se on tuntunut auttavan hyvin. Pienokainen on virkistynyt roimasti. Toivoa on!

Jos löydät poikasen huonokuntoisena pöntöstä on otettava selvää mistä se johtuu. Sairauksille ei välttämättä oikein voi mitään, niin pienen vastustuskyky ei  ole vielä kehittynyt. Kahden viikon sisällä poikanen saa emojen kupumaidosta tarvitsemat bakteerit, mitä ei voida korvata millään valmisteella. Mitä nuorempi poikanen, sitä suuremmat riskit käsinruokinnassa kuolemisella on.  Avustusruokinta eroaa käsinruokinnasta sillä, että poikasta ei viedä lopullisesti emoilta, vaan avitetaan vaan poikasta saamaan energiat takaisin, että se jaksaa taas kerjätä ja syödä normaalisti emojen ruokkimana, näinollen tuhoamatta sen psyykettä.

Dehydraatio, eli nestevaje on kun elimistö ei saa tarpeeksi nestettä ja näinollen kuivuu. Pienikin vaje saattaa jo tehdä suuria ongelmia. Varsinkin pienelle linnunpoikaselle.  Nestevajeesta voikin seurata ns stunted poikanen. Stunted on sanonta poikasesta joka on jäänyt kehityksestä jälkeen. Niille on tyypillistä isohko pää ja silmä ja nokanseutu. Pienet siivet ja jalat ja repsottavat sulkatupet. Stunted tarkoittaa suomeksi kitukasvuista, mutta tätä sanontaa ei pahemmin käytetä. Stunted poikanen tarvitsee apua, koska sen elimistö ei selvästi ole saanut tarpeeksi kasvamiseen. Emot eivät ehkä ruoki, tai jos poikasella on jokin sairaus tai imeytymisvaiva, pääsee lintu helposti kuivumaan ja tästä seuraa taas stunting. Poikanen saattaa siis tarvita avustusruokintaa, jotta se saa tarpeeksi ravintoa elimistöön ja näinollen taas jaksaa. Sen pitäisi palautua viikossa jos parissa takaisin normaaliin kasvuun.

Alla kuvissa vasemmalla on normaalisti kehittynyt ja kasvanut poikanen. Vieressä on sen sisarus joka on muutaman päivän vanhempi, mutta dehydraatiosta johtuvasta Stunting:ista  jäänyt jälkeen kehityksessä.


Normaali poikanen (vas) ja stunted (oik)

Hyvä ensiapu heikolle pienelle poikaselle on juottaa esim kookosvettä tai Annin mainitsemaa seosta. En suosittele ruokkimaan poikasia ruiskulla, kuten esim monissa käsinruokintavideoissa. Tuhkehtumis riski on paljon suurempi näin. Kannattaa ottaa nestettä lusikalle ja viedä poikasen nokan alle, janoinen poikanen kyllä ymmärtää ja juo mikäli jaksaa.

Annin ehdottama seos on 1dl veteen
1/3 tl Omenaviinietikkaa (luomu)
1/4 tl ruokasoodaa
hyvin pieni hyppysellinen sokeria ja suolaa

Vesi ei saa olla liian kylmää tai kuumaa ettei se vaurioita herkkää kupua. Seos tulee antaa poikaselle niin että se saa itse juotua mikäli tahtoo tai tarvitsee.  Väkisin juottaminen esim  ruiskulla voi johtaa tukehtumiseen. Kuulin myös että kookosvesi on äärimmäisen hyvä ensiapu, joten tätäkin voi kokeilla. Poikasta tulee juottaa kunnes se on varmasti siinä kunnossa että se itse
taas jaksaa siitä lähtien. Muutaman päivän aamuisin antamaan puhtia
poikaselle.

Tärkeä ensiapu moniinkin ongelmiin on juuri nesteytys ja lämpö. Sitä enempää ei oikein pienille poikasille voi vielä tehdä, joten mihinkään suuriin operaatioihin ei kannata ryhtyä. Olen sitämieltä, että jos poikanen ei pienestä avustuksesta huolimatta selviä, sen on parempi mennä.

Dehydraatiosta kärsivä poikanen. Iho on kuiva ja punertava ja poikanen on kehityksestä jäljessä (stunting)