Kasvatustyöni

Olen aina ollut kiinnostunut linnuista ja niiden historiasta, kehityksestä, anatomiasta, biologiasta.  Minulla on siten palava into oppia aina uutta lisää. Pienenä kun minulta kysyttiin unelma-ammattiani niin vastaus oli aina ”papukaijan kasvattaja”. Tällä harrastuksella ei kyllä plussalle jäädä mitenkään päin, täällä on vuoden 2019 kooste mitä lintuihin on mennyt. Kasvatukseni on pienimuotoista ja tarkkaan harkittua.  En pihistele lintujen hyvinvoinnista tai oloista.

Ensimmäisen linnun tulon jälkeen opiskelin neitokakadujen pesittämisestä ja genetiikasta kaksi vuotta ennen kuin ryhdyin toimiin. Ensimmäisen poikueen jälkeen olin varma, että tahdon jatkaa ja kehittyä.  Kasvatusura ei todellakaan ole ollut helppoa. Menetyksiä on tullut ja jokainen niistä on kolahtanut pahasti.  Ensimmäisen linnun kuoltua meinasin jo heittää hanskat tiskiin. Nykyään käytän sitä voimavarana jatkaa ja tehdä tärkeää työtä lintujen kanssa, että tulevaisuudessa Suomesta saa vastuullisesti kasvatettuja terveitä lemmikkilintuja.

Kasvatukseni perustuu vahvasti positiiviseen vahvistamiseen. En pakota lintujani kontaktiin enkä häiritse emoja niiden ollessa pesiessä, ja minimoin kontaktin poikasiin niiden ollessa vielä pesässä. Käytänkin pesäkameraa apunani seuraamaan pesän menoja ja opin aina uutta lintujen pesimäkäyttäytymisestä. Poikasten tullessa pesästä, päästän ne pesityshäkistä lintuhuoneeseen heti harjoittamaan lentokykyä ja parvessa elämistä. Linnut tottuvat myös parven mukana ihmiseen, siivoukseen ja muuhun jokapäiväiseen elämän asioihin. En koskaan myy lintujani eläinkauppaan, vaan linnut menevät suoraan minulta koteihinsa jotka valitsen huolella.

Kasvatuslintuni ovat vaivalla ja huolella valittuja yksilöitä, jotka ovat mieleeni olemukseltaan, väriltään ja luonteeltaan.  Valitsen parit usein toisia täydentäen, mutta pyrin suosimaan itsestään pariutuneita lintuja, koska olen huomannut niiden toimivan paremmin yhteen.  Käytän aina ulkosiitosta, eivätkä pariutuneet linnut ole koskaan sukua toisilleen.  En pesitä liian nuoria tai vanhoja lintuja, enkä laita emoja pesimään sulkasadon aikana. Kasvatuspareista ja valinnoista voi aina kysyä ja kerron mielelläni jokaisesta myös erikseen.

Linnut asustavat isossa tilavassa huoneessa, joka on täysin tehty niitä varten. Niiden orret roikkuvat katosta, sekä kattoon on kiinnitetty UV lamput valaisemaan huone täysin linnun silmiin sopivaksi. Linnuilla on kaivelulaatikko ruoka-astiana. Linnut syövät pääasiassa siemenseosta, sekä paljon lehteviä vihreitä ja idätän siemeniä. Teen myös linnuilleni choppia. Lisää lintujeni tiloista voi lukea täältä.

Pyrin kasvatuksellani ensisijaisesti terveisiin ja hyvän persoonan omaaviin lemmikkilintuihin. Värimuunnokset ovat toissijaisia, vaikka kiinnostukseni on neitokakaduilla valkokasvoissa ja undulaateilla sinisissä yhdistelmissä.
Väreissä meiltä saattaa tulla neitokakaduilla: harmaa, harlekiini, helmiäinen, valkokasvo, pastellikasvo, dominoiva hopea ja näiden yhdistelmät.
Undulaateilla: Vihreä, sininen, harmaa, opaliini, spangle, dilute, keltanaamio, harmaasiipi ja näiden yhdistelmät.

Rengastan poikaset ja entinen rengastunnukseni oli VK, mutta nykyään TEN. Renkaan numero on yleensä muotoa XX TEN FI YY. Eli XX on juokseva numero, aina yksilöllinen. ja YY on vuosiluku. Esimerkkinä 02 TEN FI 19, joka tarkoittaa meidän toinen poikanen vuonna 2019 Suomessa.  Lemmikkilinturekisteri otettiin pois käytöstä vuoden 2020 alussa joten nykyään lintuja ei voi rekisteröidä, mutta pidän itse kirjaa poikasista ja niiden omistajat saavat aina tiedot linnuistaan kysymällä, mikäli paperit sattuvatkin katoamaan.

Olen Kaijuleiden sertifioitu kasvattaja vuodesta 2016. Sertifioidun kasvattajan määritelmä löytyy täältä. Kasvattajalistan säännöt täältä.

Hinnat poikasille määräytyvät suurimmaksi osaksi värin perusteella.  Linnun rakenteesta ja luonteesta voi tulla lisää hintaa.  Hinta on aina lintukohtainen ja päätän siitä itse, perustelut hinnalle saa aina kysymällä. Vastaan myös mihin tahansa lintuihin askarruttavissa kysymyksissä ja autan linnuista kiinnostuneita harrastuksen alkuun ja pariin.