Kasvatustyöni

Home / Kasvatustyöni

Kasvatusperiaatteitani

Olen aina ollut kiinnostunut linnuista. Niiden historiasta, kehityksestä, anatomiasta, biologiasta ja ihan kaikesta.  Minulla on siten palava into oppia aina uutta lisää. Pienenä kun minulta kysyttiin unelma-ammattiani niin vastaus oli aina ”papukaijan kasvattaja”. Tällä harrastuksella ei kyllä plussalle jäädä mitenkään päin. Kasvatukseni on pienimuotoista ja tarkkaan harkittua.  En pihistele lintujen hyvinvoinnista tai oloista.

Ensimmäisen linnun tulon jälkeen, opiskelin neitokakadujen pesittämisestä ja genetiikasta n. 2 vuotta ennenkuin ryhdyin toimiin. Ensimmäisen poikueen jälkeen olin varma, että tahdon tätä lisää.  Kasvatusura ei todellakaan ole ollut helppoa. Menetyksiä on tullut ja jokainen niistä on kolahtanut pahasti.  Ensimmäisen linnun kuoltua meinasin jo heittää hanskat tiskiin. Nykyään käytän sitä voimavarana jatkaa ja tehdä tärkeää työtä lintujen kanssa, että tulevaisuudessa Suomesta silti saa vastuullisesti kasvatettuja terveitä lemmikkilintuja.

Linnut

Neitokakadu Poikueet

Undulaatti Poikueet

Pyrin kasvatuksellani ensisijaisesti terveisiin ja hyvän persoonan omaaviin lemmikkilintuihin. Värimuunnokset ovat toissijaisia, vaikka kiinnostukseni on neitokakaduilla valkokasvoissa ja undulaateilla sinisissä yhdistelmissä.
Väreissä meiltä saattaa tulla neitokakaduilla: harmaa, harlekiini, helmiäinen, valkokasvo, pastellikasvo, dominoiva hopea ja näiden yhdistelmät.

Undulaateilla: Vihreä, sininen, harmaa, opaliini, spangle, dilute, keltanaamio ja näiden yhdistelmät.

Kaikki poikaset ovat emojen ruokkimia ja kasvavat emojen hoivassa niiden elämän alun ja tottuvat vasta omalla ajallaan ihmisiin ja niiden läsnäoloon.  Poikasten kasvua ja kehitystä seuraan pönttökameran avulla, jonka ansiosta ei tarvitse häiritä emoja pesässä. 

Rengastan myös poikaset ja entinen rengastunnukseni oli VK, nykyään TEN. Renkaan numero on yleensä muotoa XX TEN FI YY. Eli X on juokseva numero, aina eri kun muilla. ja YY on vuosiluku. Esimerkkinä 02 TEN FI 19, joka tarkoittaa meidän toinen poikanen vuonna 2019 Suomessa.  Linnut myös rekisteröidään valtakunnalliseen lemmikkilinturekisteriin.

Olen Kaijuleiden sertifioitu kasvattaja vuodesta 2016. Sertifioidun kasvattajan määritelmä löytyy täältä. Kasvattajalistan säännöt täältä.

Hinnat poikasille määräytyvät suurimmaksi osaksi värin perusteella. Tavalliset värit alkaen 100 eurosta ja harvinaisemmat vain ylöspäin. Linnun rakenteesta ja luonteesta voi tulla lisää hintaa.  Hinta on aina lintukohtainen ja päätän siitä itse, perustelut hinnalle saa aina kysymällä. Vastaan myös mihin tahansa lintuihin askarruttavissa kysymyksissä ja autan linnuista kiinnostuneita harrastuksen alkuun ja pariin.